Pozor na nedostatek důležitého vitamínu. Může vést k demenci, varují lékaři

Vlivem stárnutí mohou mít lidé často problémy se vstřebáváním výživových složek potravin, některých minerálů a vitamínů. To však může vést dokonce k vážným zdravotním potížím.

Právě nedostatek vitamínu B12 je podle lékařů úzce spojen se vznikem demence u starších pacientů. "Odborníci uvádí, že asi jeden z 20 lidí starších 60 let a každý desátý starší 75 let trpí touto chorobou, která je přímým důsledkem nedostatku vitamínu," upozornil portál Mirror.

[chooze:article;value:511983]

Vitamín B12 je pro tělo opravdu důležitý. Podílí se na tvorbě červených krvinek, napomáhá také správné funkci nervového systému a při procesu dělení buněk. Je obsažen zejména v mase a dalších živočišných produktech, například ve vejcích, mléce či mléčných výrobcích.

Podle mnohých expertů může za zvyšující se počet případů demence, jejíž příčinou je právě nedostatek B12, vegetariánská a veganská strava. Ty se staly v posledních letech velice populární. Ne všechny rostliny jsou ale patřičným zdrojem tohoto vitamínu. Většinou obsahují jen stopové množství.

Příčin demence je ale řada. "Je jasné, že nedostatek vitamínu B12 je častější, než mnoho lékařů uznává. A tato diagnóza je často opomenuta," sdělil pro portál The Telegraph lékař Martin Warren.

Demencí trpí i známý herec. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.