Každý sám za sebe? SPOLU řeší, zda má v eurovolbách v koalici pokračovat

Spolu, nebo každý sám? Otázka, která před volbami do Evropského parlamentu rozděluje i jednotlivé strany. "Já jsem tedy z těch, kteří se domnívají, že značka SPOLU by nám mohla pomoci i v těchto volbách. Jsou zde zastánci obou cest, obě mají své plusy a minusy," řekla poslankyně Eva Decroix (ODS).

Jenže v ODS jsou proti hlavně stávající europoslanci. A to včetně lídra kandidátky Alexandra Vondry. Ten poukazuje na to, že v Evropském parlamentu strany zastupují odlišné názorové proudy. "Ty evropské volby jsou jiné, prostě je to celonárodní kandidátka, hraje tam velkou roli kroužkování. Pro mě je argument skutečně zvážit, jestli nejít samostatně," prohlásil Vondra.

Kromě toho, že ODS je v europarlamentu v jiné frakci než ostatní dvě strany koalice SPOLU, rozdělují je názory například na zelenou politiku. V zákulisí se proslýchá, že Vondra by se jen nerad viděl na stejné kandidátce jako Luděk Niedermayer z TOP 09 nebo lidovec Tomáš Zdechovský.

"Kandidátka SPOLU má rozhodně smysl. Já osobně mám se Sašou Vondrou velmi přátelský vztah. Jeho osobní vztahy nebo animozity z některých z jiných kandidátů já vnímám jako marginální a myslím, že jsou překonatelné," shrnul europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:505444]

​Právě KDU-ČSL má zatím jako jediná jasno v tom, jak bude její kandidátka do Bruselu vypadat. Dva lídry ve čtvrtek oznámilo také hnutí STAN. To na svou stranu získalo figuru, o kterou se posledních pár měsíců přetahovalo hned několik stran.

"Sem nominován předsednictvem přímo já jako Jan Farský a lídr za osobnosti pro Evropu je paní Danuše Nerudová," oznámil bývalý předseda poslaneckého klubu Jan Farský (STAN).

Jasno zatím není v hnutí ANO. Spekuluje se, že by v čele kandidátky mohla stanout místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová. "U nás proběhly krajské nominace, kandidátní listina se skládá a o její finální podobě rozhodne v září celorepublikový výbor hnutí," oznámil europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Volby do Evropského parlamentu budou v červnu příštího roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.