Umělecký svět v slzách. Ve 47 letech zemřela známá česká výtvarnice

Umělecký svět opustila významná výtvarnice Radana Bartůňková. O úmrtí informovala její rodina. "V hlubokém zármutku oznamujeme, že nás po těžké nemoci v tichosti opustila naše milovaná Radana Bartůňková, roz. Lencová," stojí v parte.

Bartůňková se proslavila zejména jako autorka písma Comenia Script. Jedná se o praktické písmo pro děti, které má odrážet individuální tendence každého žáka. Je tak praktické i pro leváky a dysgrafiky. Díky své jednoduchosti pomáhá dětem lépe porozumět textu a usnadňuje komunikaci.

[chooze:article;value:517991]

​"Comenia Script jsem měla možnost poznat při ověřování jeho zavedení do školské praxe. Jako poradenského psychologa, který se setkává s různými těžkostmi žáků i problémy ve vzdělávání, mne nový vzor písma oslovil svou jednoduchostí a moderním designem," zhodnotila písmo poradenská psycholožka Anna Kucharská.

Podle grafického designéra Aleše Najbrta je Bartůňkové písmo jednou z nejdůležitějších aktivit českého typografa v posledních desetiletích. "Comenia Script je mimořádný počin, který nezůstal jen u vytvoření fontu, ale pokračuje v jeho implementaci a snaze prosadit ho do českých škol," uvedl.

Poslední rozloučení s nadanou umělkyní se uskuteční 21. srpna ve 13:40 v Ústřední obřadní síni pražských Olšanských hřbitovů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.