Šikmou věž v Pise poničila turistka z Francie. Vyryla do ní srdíčko s iniciálami

Turistky si v pondělí krátce před 11. hodinou dopoledne všiml jeden ze zaměstnanců opery, která se nachází stejně jako šikmá věž na náměstí Piazza del Duomo. Okamžitě proto kontaktoval policii.

Dotyčná stála v posledním patře otočená směrem ke sloupu a v ruce držela nějaký ostrý předmět. Ochranka ji následně přistihla, jak do kamene vyrývala srdce se dvěma písmeny uvnitř, informovala na sociálních sítích policie.

Policisté dívku zadrželi a převezli na policejní služebnu. 19letá Francouzka se k činu přiznala. "Uvedla, že do srdíčka vyrývala iniciály svého jména a jména přítele," doplnila policie.

Vyšetřovatelé následně kontaktovali státního zástupce kvůli obvinění z poškození národního archeologického, historického a uměleckého dědictví. Jak upozornil portál la Repubblica, dotyčné hrozí rok ve vězení nebo pokuta v minimální výši 2 065 eur (kolem 50 tisíc korun).

[chooze:article;value:501660]

"Úcta k veřejným statkům a k našim umělecko-architektonickým pokladům se musí stále více prosazovat jako absolutní hodnota. Činy vandalů ohrožují památky a prostory přístupné veřejnosti s velkou historickou a kulturní hodnotou," reagoval na událost na facebooku italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano.

Nejedná se přitom o první takový případ. Na konci června pátrala policie po muži, který se natočil, jak klíčem vyrývá do vnitřní zdi Kolosea v Římě své jméno a jméno své přítelkyně. Vyšetřovatelům se dotyčného nakonec povedlo identifikovat. Více se dozvíte v tomto článku.

Italská policie našla u pobřeží potopenou loď s 2 000 let starými římskými amforami. Podívejte se na záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.