V Řecku dopadli českého podnikatele. Je souzen kvůli obřímu podvodu

Moře, kde podle svých slov podnikatel Jiří Liška zažíval nejkrásnější chvíle života, se mu stalo osudným. Nedaleko ostrova Korfu ho na začátku týdne dopadla řecká pobřežní stráž. Čeští policisté sledovali Lišku několik měsíců. "Obviněný muž se vyhýbal soudnímu řízení, nakonec se i ukrýval a skončil v zahraničí," uvedl mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

Nejprve ho sledovala dvojice pátračů Obvodního ředitelství Prahy I. Postupně se zapojili i detektivové z NCOZ. V dubnu byl na něj vydán evropský zatýkací rozkaz.

[chooze:article;value:511137]

​"Vzhledem k tomu, že už v minulosti se muž pohyboval v jachtařském prostředí, kolegové monitorovali i různé aplikace, které sledují pohyb lodí, zároveň i různá fóra. Cesta muže skutečně vedla do Řecka. Díky zásahu řecké pobřežní stráže byl zadržen. Muž byl na lodi, která plula pod polskou vlajkou," dodal policejní mluvčí. 

Na lodi se měl plavit i se svou životní partnerkou. Teď ho bude čekat cesta zpátky do Česka. "Až dojde k předání obžalovaného, bude soud rozhodovat o jeho vazbě," prozradil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. 

Třiašedesátiletý Jiří Liška má být hlavním aktérem kauzy kolem Metropolitního spořitelního družstva, které mělo přes 14 tisíc klientů. Z kampeličky zmizela víc než miliarda korun. Kvůli tomu byla skupina lidí obžalována v únoru 2017.

Liška se měl podílet na vyvádění peněz. Kampelička totiž účelově půjčovala peníze firmám, které za úvěry ručily pozemky ohodnocenými nepravdivými posudky na stamiliony a většinu půjček nikdy nesplatily.

[chooze:article;value:434944]

​Majitelé firem byli podle závěrů vyšetřování nastrčení lidé, kteří byli později obžalováni. Ti během vyšetřování uvedli, že tunelování organizoval právě Liška.

Jedním z těch nastrčených měl být známý jachtař David Křížek. Za mřížemi si už odseděl třetinu z pětiletého trestu a je na svobodě. Liška nakonec i přes tato svědectví nebyl obžalován kvůli organizování trestné činnosti, ale proto, že podle závěru vyšetřovatelů spáchal úvěrový podvod.

"Obžalovanému je kladeno za vinu, že se měl dopustit úvěrového podvodu, a to v kvalifikované skutkové podstatě. Přičemž v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let," zakončil Wenig. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.