Srp a kladivo musí pryč. Kyjev se přes kritiku zbavuje sovětských symbolů

[chooze:gallery;value:32661]

​Monumentální 102 metrů vysoký památník ční nad ukrajinským hlavním městem od roku 1981. Po rozpadu Sovětského svazu o deset let později sochu přejmenovali na Matka vlast. Víc než rok po zahájení ruské agrese se však Ukrajinci rozhodli nahradit poslední slovo přídomkem Ukrajina a na soše se definitivně zbavit veškeré symboliky z dob sovětské nadvlády. 

První práce na demontáži srpu a kladiva zahájili dělníci minulý pátek, úplná proměna sochy bude podle ukrajinských úřadů završena až 24. srpna, kdy Ruskem napadená země slaví Den nezávislosti. "O tomto okamžiku snily miliony Ukrajinců, je to okamžik rozkladu impéria, tohoto symbolu Sovětského svazu," řekl při té příležitosti pro stanici Radio Svoboda ředitel muzea dějin Ukrajiny za druhé světové války Jurij Savčuk.

[chooze:article;value:472074]

Zbytečné výdaje během války?

​Srp a kladivo přesunuli opraváři do tohoto muzea, které se nachází přímo pod památníkem. Přeměna obrovské sochy je součástí delší snahy Ukrajinců zbavit se symbolů spojených s érou SSSR. Podle webu Politico celá konstrukce přijde zhruba na 38 milionů ukrajinských hřiven (v přepočtu více než 16,5 milionu korun). 

Část ukrajinské společnosti ale tento výdaj kritizuje. Například zdravotník Viktor Prylypenko, který v současné době operuje na východoukrajinské frontě, považuje takové opravy v době války za zbytečné. Stát by se podle něj měl spíše zaměřit na to, aby kupoval další rakety a bojové drony. "Tohle není přejmenování ulice, co nic nestojí, tohle gesto nás teď vyjde na miliony hřiven," komentuje situaci.

[chooze:article;value:509801]

​"Vidíme, jak naši státníci často jezdí do zahraničí žádat nejen o zbraně, ale také o finanční pomoc, ale tady bohužel vidíme, jak se plýtvá penězi daňových poplatníků," nešetřil voják kritikou. Podle ukrajinského ministerstva kultury změnu sochy ale neplatí vláda, ale velké soukromé společnosti.

Právě kvůli velkým výdajům na kulturu oficiálně odvolal v půlce července prezident Volodymyr Zelenskyj šéfa resortu kultury Oleksandra Tkačenka. Tehdy kritizoval jeho plán utratit stovky milionů hřiven za vybudování muzea hladomoru, který Ukrajinu postihl ve 30. letech minulého století pod sovětskou diktaturou. 

Odstranění sovětských symbolů a názvů z veřejného prostoru podle posledního průzkumu, který cituje web Kyiv Post, však podporuje 85 procent obyvatel Ukrajiny. Podpora dlouhodobého plánu tamní vlády rapidně vzrostla po invazi ruských vojsk do země v únoru 2022. 

Zmizí z Česka ulice s ruskými názvy? Některá města zvažují přejmenování (03/2022): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.