Váš průvodce dovolenou v České republice. Nudit se rozhodně nebudete

[chooze:gallery;value:32469]

Česká republika nabízí spousty krásných míst, kde můžete strávit kouzelnou dovolenou. Řada z nich je přitom pozornosti mas ukryta, takže se tam nebudete tlačit s dalšími turisty. Rozhodně ale stojí za návštěvu. 

České hrady a zámky

Česku se po právu přezdívá "země hradů a zámků". Při toulkách po naší krásné zemi narazíte na některou z památek téměř na každém rohu. Mezi ty nejznámější se řadí například Pražský hrad, Karlštejn, zámek Červená Lhota nebo hrad a zámek v Českém Krumlově. Na všech zmíněných místech ale s největší pravděpodobností narazíte na hordy turistů. Existují přitom místa, kde budete téměř sami a jejich krása vás oslní. 

Které hrady a zámky byste měli navštívit?

Jedním z hradů, který rozhodně stojí za návštěvu, je Olomoucký hrad. Tato národní kulturní památka je jedním z nejvýznamnějších hradních komplexů v České republice. V hradních prostorech nyní sídlí Arcidiecézní muzeum a Muzeum moderního umění.

Pokud plánujete navštívit obě muzea, utratí dospělí za vstupné 350 korun. Zvýhodněné vstupné pořídíte za 210 korun. Rodinná vstupenka pro dva dospělé a tři děti stojí 800 korun. 

[chooze:article;value:512114]

Hrad Lipnice

Kolem tohoto hradu postaveného na Vysočině je opředena řada pověstí a záhad. Majestátní stavba láká převážně na nádherné výhledy, sklepení nebo gotickou kapli. Hrad Lipnice je návštěvníkům přes léto otevřen od úterý do neděle vždy od devíti do 17 hodin. 

Vstupné pro dospělé pořídíte za 160 korun, senioři a mládež od 18 do 24 let zaplatí 130 korun. Děti od šesti do 17 let nechají za vstupenky 50 korun. Pro děti do pěti let je vstup zdarma. 

Zámek Jezeří

Krušnohorský zámek stojí na hraně uhelných dolů. Nabízí tak neobvyklý výhled na "měsíční krajinu", ale také blízké lesy. Zámek Jezeří se na podzim minulého roku stal národní kulturní památkou. Jedná se o unikát, jelikož se díky neustálým rekonstrukcím jeho podoba pořád proměňuje. Návštěvníci kromě útrob zámku mohou zavítat do vyhledávaných strašidelných sklepů nebo si prohlédnout historické kočáry v přilehlé kočárovně. 

Za prohlídku základního okruhu zámku i s průvodcem zaplatí dospělí 160 korun. Senioři od 65 let a mládež od 18 do 24 let mají vstup za 130. Děti od šesti do 17 let mají vstupné za 50 korun, děti do pěti let zdarma. Jen kousek od zámku Jezeří navíc stojí replika dříve zbořeného hradu Hněvín

[chooze:article;value:513889]

Zámek Hradec nad Moravicí

Chlouba Opavska, kde se mimo jiných významných osobností ubytoval například Ludwig van Beethoven, rozhodně stojí za návštěvu. Od roku 2002 se řadí na seznam národních kulturních památek a nabízí unikátní scenérie. Návštěvníci mají na výběr z několika míst na pozemku zámku. Těmi jsou Bílý zámek, Bílá věž a Červený zámek. 

Za vstup do zámeckého areálu zaplatíte jednotné vstupné ve výši 50 korun. Základní prohlídkový okruh po reprezentačních a soukromých salonech bude dospělé stát 200 korun. Seniory nad 65 let a mládež od 18 do 24 let pak 160 korun. Děti od šesti do 17 let mohou zámek navštívit za 60 korun. Děti do pěti let mají vstup zdarma. 

Zámek Klášterec nad Ohří

Leží na levém břehu Ohře v Klášterci nad Ohří v Ústeckém kraji. Hlavním lákadlem malebného zámku je anglický park z 19. století, v němž se nachází přibližně 150 druhů stromů z celého světa. Postaven byl v 16. století. K významným úpravám došlo o 200 let později, kdy dostal zámek svou aktuální tvář. 

Zámek je návštěvníkům otevřen od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin a nabízí řadu prohlídkových okruhů. Například Porcelánový okruh bude dospělé stát 200 korun. Snížené vstupné pořídíte za 160 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma.  

Jaká je jejich historie?

První zmínka o Olomouckém hradu se datuje do 11. století. Ve 14. století byl hrad svědkem vraždy posledního Přemyslovce Václava III. Do své aktuální podoby byl postupně přestavěn z původního velkomoravského hradiště. V roce 2015 byl dokonce oceněný značkou Evropské dědictví. 

Hrad Lipnice byl postaven na vyvýšenině mezi dvěma kopci na počátku 14. století. Následně byl v 16. století přestavěn. Rekonstrukcí prošel i v roce 2018, kdy byla představena expozice gotických kamnových kachlů. Tato kamna byla ve středověku využívána k vytápění hradních místností. 

Historie zámku Jezeří je opravdu fascinující. Dříve chlouba Krušných hor se v průběhu let změnila téměř v ruinu. Na jeho místě stál v druhé polovině 14. století středověký hrad. Přestavby na renesanční zámek se budova dočkala v 16 století. Zkáza zámku začala v úvodu druhé světové války, kdy se zde ubytovaly jednotky SS. Stav zámku se postupně zhoršoval až do doby, kdy byl v roce 1991 navrácen Lobkowiczům. S jeho přestavbou, která trvá dodnes, se pomalu začalo v roce 1996.

Už v 8. století stálo na místech dnešního zámku Hradec nad Moravicí hradiště. Současné podobě ho ale přiblížili až Přemyslovci ve 13. století, když bylo hradiště přestavěno na gotický hrad. Zámek byl na konci minulého století dlouhé roky uzavřen kvůli generální rekonstrukci, která trvala od roku 1979 do roku 1996. 

[chooze:article;value:514594]

Národní parky České republiky

Česká republika se může pochlubit hned čtveřicí národních parků, ve kterých je přírodní ekosystém člověkem narušovaný jen minimálně nebo vůbec. Jedním z nejznámějších je Krkonošský národní park nebo národní park Podyjí. Pozornost turistů by přitom zasloužila i další místa.

Kde najdete nejlepší parky a přírodní rezervace?

Národní park České Švýcarsko

Jedním z nich je národní park České Švýcarsko, který byl v minulém roce zasažen mohutným požárem. Národním parkem byl vyhlášen až v roce 2000, je tedy nejmladším ze čtveřice parků. Nejvýznamnější památkou tohoto parku jsou jeho pískovcové útvary, mezi něž patří i největší pískovcová brána v Evropě, Pravčická brána. Vstup do národního parku je navíc zdarma. 

Národní park Šumava

Rozlohou největší národní park v České republice vznikl v roce 1991. Jedním z hlavních lákadel je takzvaná "Zelená střecha Evropy", která se rozkládá mezi národní park Šumava, chráněnou krajinnou oblast Šumava a z německé strany národní pak Bavorský les. V roce 1990 byla prohlášena biosférickou rezervací UNESCO. NP Šumava je navíc největším parkem svého druhu ve střední Evropě. 

Národní přírodní rezervace Soos

Evropská rarita, která skrývá rozsáhlá rašeliniště a slatiniště, se nachází jen kousek od Františkových Lázní. Přírodní rezervací byla tato oblast přezdívaná český Yellowstone vyhlášena již v roce 1964 a skrývá řadu unikátních pohledů. Narazit můžete na neobvyklé mokřadní a slanomilné rostliny. V rezervaci také žije několik chráněných živočichů. Největším lákadlem je křemelinový štít, jenž vznikl nahromaděním křemelinu z jezerních řas. 

Přírodní rezervace Rybníky u Vitmanova

Nachází se v chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a láká především na dva velké rybníky a lesní rašeliniště. Rybníky Ženich a Nový Vdovec jsou od sebe oddělené hrází, takže nejen z ptačí perspektivy nabízejí unikátní podívanou. Hráz u rybníka Ženich je navíc nejdelší rybniční hrází v České republice. Nedaleko rybníků se také nachází spousta umělých vodních kanálů. Jen pár minut jízdy autem leží rybník Svět. Rybníky u Vitmanova se staly přírodní rezervací v roce 1994.

[chooze:article;value:514407]

Jaké aktivity na vás čekají?

V národním parku České Švýcarsko můžete k objevování nádherné krajiny navštívit také interaktivní expozici. Ta je od června až do srpna otevřena každý den od devíti do 18 hodin. Za vstupenku pro dospělé zaplatíte stovku, děti od šesti do 12 let, studenti a důchodci pak mohou navštívit výstavu za 60 korun. Rodinnou vstupenku pořídíte za 200 korun. V národním parku se nachází také 55 kilometrů cyklotras. Mimo ně ale na kole jezdit nesmíte. V parku můžete i tábořit, ale jen v k tomu určeném kempu. Na své si přijdou i milovníci lezení po skalách. 

Na 30 naučných stezek, stovky kilometrů cyklotras a osm ledovcových jezer láká národní park Šumava. Nudit se tu určitě nebudou ani vodáci, na které čeká několik kilometrů sjízdných řek. V tomto národním parku můžete zdarma strávit jednu noc v každém ze sedmi nouzových nocovišť, která mají kapacitu na maximálně deset stanů.

Naučná stezka dlouhá jen 1,2 kilometru se rozkládá na dřevěné konstrukci postavené na dně vyschlého jezera v národní přírodní rezervaci Soos a nabízí neobvyklé pohledy. Narazit totiž můžete na řadu bahenních sopek, v nichž bublá bláto, voda, nebo z nich uniká oxid uhličitý. Návštěvníky potěší také řada expozic a muzeum. Přírodní rezervace je od června do září návštěvníkům otevřena každý den od devíti do 18 hodin. Dospělí zaplatí 120 korun, studenti a důchodci stovku. Děti od sedmi do 15 let lístek pořídí za 60 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma. Za rodinnou vstupenku pro dva dospělé a tři děti dáte 270 korun. 

Hlavně milovníci opeřenců si přijdou na své v přírodní rezervaci Rybníky u Vitmanova. Spatřit tam totiž můžete řadu ptáků, na které jinde jen tak nenarazíte. Mezi ně se řadí kormorán velký, orel mořský nebo například volavky. Při procházkách po stezce vedoucí mezi oběma rybníky navíc můžete potkat i vydru. 

Města a vesnice

Česká republika skrývá řadu malebných měst a vesnic. Kromě toho je v počtu malých obcí evropským unikátem. Mnohé tak mohou nabídnout i menší města, než jsou například Praha či Brno

Jaká jsou nejzajímavější města a vesnice v ČR?

Krásná historická architektura spojená s tou moderní přivede ročně do Litomyšli řady turistů. Jedním z hlavních lákadel je renesanční zámek, který je od roku 1999 zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Za návštěvu určitě stojí i barokní a gotické kostely. Litomyšl se nachází v Pardubickém kraji v okrese Svitavy. 

Olomouc

Šesté největší město České republiky se řadí hned za Prahu jako jedna z největších památkových rezervací v Česku. Olomouc má dokonce i vlastní orloj, který je součástí severní stěny radnice. Hlavními turistickými atrakcemi jsou sídlo starobylé univerzity, Moravská filharmonie, arcibiskupství nebo již zmíněný Olomoucký hrad. Na seznam světového dědictví UNESCO od roku 2000 patří sloup Nejsvětější Trojice.

[chooze:article;value:513331]

Nový Kostel

V obci Nový Kostel nedaleko Františkových Lázní žije pouze 515 obyvatel. I tak tato vesnička v Karlovarském kraji stojí za návštěvu. Hlavní chloubou vesnice je kostel, po jehož výstavbě v 17. století získala obec své jméno. Oproti kostelu v nedalekém městě byl totiž vybudovaný nově. V Novém Kostele se kromě kostela nachází i budova mateřské a základní školy nebo fotbalové hřiště. 

Dolní Němčí

Bylo vyhlášeno vesnicí roku 2018 a po právu. Dolní Němčí láká turisty na návštěvu novogotického kostela sv. Filipa a Jakuba, budovy bývalého mlýna, ze které je dnes muzeum, a každý druhý rok na květnové hody. V malebné obci žije přibližně tři tisíce obyvatel a je známá především díky výrobě obuvi značky Baťa. Další významnou památkou je socha sv. Floriána, jež měla chránit město před ohněm. 

Kulturní události a festivaly

Letní festivalová sezona je již v plném proudu. Do Česka od jejího začátku zavítala řada hvězd. Na festivalu Rock for People se například představili hvězdní Spliknot, Muse nebo zpěvák Machine Gun Kelly. V rámci nedávno skončeného Colours of Ostrava pak přijeli například OneRepublic, Macklemore či Niall Horan. O tom, jak náročné je hvězdy podobného kalibru do Česka přivést, jsme psali zde

[chooze:article;value:513610]

Jaké jsou nejvýznamnější události a festivaly, které byste měli navštívit?

Dalším festivalem, který roztančí hudební fanoušky, je kulturní akce zvaná Hrady CZ. V rámci ní se interpreti představují v okolí nejkrásnějších českých hradů. 

Barum Czech Rally Zlín

Na své si zde přijdou především milovníci motorsportu. Největší motoristický závod ve Zlínském kraji čeká ve druhé polovině srpna již 52. ročník, kdy se v rámci víkendu pojede mistrovství Evropy a mistrovství České republiky v rally. Tuto událost každoročně navštěvují desetitisíce fanoušků. 

The Weeknd

Začátek srpna se v Praze ponese ve znamení koncertu populárního kanadského zpěváka známého pod pseudonymem The Weeknd. V rámci svého After Hours Til Dawn Tour se představí 6. srpna na výstavišti v Letňanech. 

[chooze:article;value:464534]

Nejčastěji kladené otázky

Která místa jsou nejvhodnější pro aktivní dovolenou?

Z výše zmíněných míst jsou pro aktivní dovolenou nejlepšími místy hrady a zámky, ke kterým vás čeká pořádný výšlap. Dovolenou plnou pohybu můžete strávit i v českých národní parcích, kde narazíte na desítky kilometrů cyklostezek, tras pro pěší nebo vyžití pro horolezce. 

Kde se nachází nejlepší wellness hotely v ČR?

Pokud plánujete strávit celou dovolenou ve vířivce a sauně, turisty nejlépe hodnocenými místy jsou například hotely v Karlovarském kraji. Ať už přímo v krajském městě, nebo ve Františkových a Mariánských Lázních. Oblíbené jsou i wellness pobyty na jižní Moravě

Jaké jsou nejlepší tipy pro cestování s dětmi?

Velkou část dovolené po České republice pravděpodobně strávíte v autě. Už tam tedy začínají útrapy s tím, jak cestu zvládnou děti. Důležité je jim cestu co nejvíce zpříjemnit, aby se dobře jelo i vám. Potahem se zvířátky můžete například ozvláštnit bezpečnostní pásy. Vhodné je zabalit i řadu oblíbených hraček nebo tablet s pohádkou, kterou má vaše ratolest nejradši. 

Při výběru cílové destinace je důležité se koukat na to, jestli hotel a blízké okolí nabízí dostatečné vyžití pro děti. Navíc je vhodné zabalit dostatečné množství léků a dalších přípravků. Mezi ty se řadí například repelent proti hmyzu, dezinfekce a náplasti na odřeniny, léky proti průjmu a opalovací krémy. 

Chcete kompenzaci za dovolenou? Pomůže Frankfurtská tabulka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.