Klimatologové bijí na poplach. Za požáry může i klimatická změna, budou častější

S požáry nejen v Řecku, ale i na dalších místech v Evropě museli v posledních týdnech bojovat hasiči. S šířením plamenů napomáhají vlny veder i sucho.

"Změna klimatu způsobí, že je více hmoty, která může hořet. Už to vidíme v posledních několika letech. Třeba před dvěma lety byla extrémní vedra v Kanadě, kde na stejné rovnoběžce, jako je Praha, byly teploty přes 50 stupňů, minulý rok bylo 40 stupňů v Londýně," popsal zakladatel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla.

[chooze:article;value:514625]

A tak se dá předpokládat, že v souvislosti s klimatickými změnami se musíme na podobné zničující požáry připravit. "Netýká se to jen středomořského klimatu. V minulých letech hořelo velmi silně na Sibiři, nedávno hořely lesy v Kanadě v Québecu," přiblížil klimatolog Aleš Farda.

I v Česku tak můžou být lesy i krajina náchylnější k šíření požárů. Roste například počet dnů s požárním rizikem. "Zároveň Česko je v tomto úspěšným příkladem adaptace, protože pokud pomineme loňský požár v Hřensku, tak neroste významným způsobem plocha požárů. To lze přičíst připravenosti hasičů," doplnil Přibyla. Odborníci upozorňují, že i v Česku se musíme připravit na častější a delší vlny veder.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.