Chorvatští obchodníci jsou nešťastní. Někteří zvažují odchod ze země

Léto je v plném proudu a miliony lidí se jako tradičně vydaly k moři do Chorvatska. Návštěvníky tam ale letos při návštěvách obchodů čekají hned dvě velké novinky. Tou první je konec chorvatské kuny a nástup eura, na které země přešla na Nový rok.

Druhou velkou změnou je zákaz prodeje v neděli a o státních svátcích, který platí od začátku léta a má řadu výjimek. O podrobných pravidlech jsme informovali v tomto článku.

Po třech týdnech platnosti nového pravidla začínají z Chorvatska zaznívat první reakce ohledně toho, jak nový zákon v praxi funguje. Zdá se, že zejména malí obchodníci ze zákazu radost nemají.

Majitel malého obchodu s potravinami nedaleko města Varaždín popsal pro chorvatský web Index.hr, že ho nový zákon po 27 letech v oboru těžce zasáhl. "Obchod byl otevřen v roce 1996. Maminka ho vedla ještě před šesti lety, pak jsem ho převzal," řekl muž, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj je práce o nedělích a svátcích tahounem celého byznysu.

[chooze:article;value:511466]

​"Jsme relativně blízko města, a pokud se lidem do města nechce, tak když jim něco chybí, přijdou v neděli k nám. Jsme první, ke komu chodí, protože se jim nechce chodit do města pro malé věci. Jsme jim k dispozici. A teď jsme se dostali na pokraj kolapsu," stěžuje si.

Vadí mu diskriminace

Podle obchodníka je zákon diskriminační. Sám už prý napsal vládě a ministerstvu a zeptal se jich, proč by sám nemohl pracovat celou neděli místo svých dvou zaměstnankyň. Cílem zákona totiž má být právě ochrana zaměstnanců. Pracovnice ministerstva hospodářství mu prý zavolala zpět a milým hlasem mu řekla, že to nejde.

Smysl mu prý nedává ani skutečnost, že obchodníci jsou jediní, na které se zákon vztahuje. "Můžu si zavolat dva dělníky, aby přišli v neděli třídit zboží, což samozřejmě neudělám. Ale chci tím říct, že to, co udělali, vůbec nechrání pracovníky," myslí si majitel obchodu.

Zákon má navíc řadu výjimek, které ale mohou některé obchody znevýhodnit. Velké řetězce s více prodejnami si totiž mohou naplánovat, které neděle budou mít otevřeno, aby vždy byla otevřena některá prodejna v okolí. "My, kteří máme jen jednu prodejnu, zmizíme z povrchu zemského," obává se obchodník.

Začne propouštět

Muž nyní plánuje více zapojit vlastní rodinu a propustit některé zaměstnance. "Jedna pracovnice je matkou tří dětí. Je s námi velmi spokojená a teď jí musím říct, že už nemůže pracovat, protože ji nepotřebuji. A to vše proto, že se někdo rozhodl změnit zákon," řekl.

Sám prý zvažuje obchod také úplně zavřít. "Někdy se setmí a já mám chuť stáhnout žaluzie, zavřít dveře a odejít z této země. Když se podmínky neustále mění, když je podnikatelské klima tak nepříznivé, ani nechcete do čehokoliv investovat. Nevím, jaký zákon projde příště a koho může přes noc pohřbít," dodal.

Hotely v Chorvatsku zdražily. Přesto vás dovolená tam nezruinuje:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.