Zaměstnavatel vás může povolat z dovolené. Musí mít vážný důvod

Vzít si volno z práce. Na to se řada lidí těší celý rok. Jenže i když na něj máme ze zákona nárok, dovolenou vždy schvaluje zaměstnavatel a není jeho povinností ji ve vybraném termínu odsouhlasit.

"Zaměstnanec, pokud nemá od svého zaměstnavatele ten svůj návrh schválený, tak by si neměl opatřovat nějaké služby, vynakládat náklady na ubytování, dopravu, protože pokud mu zaměstnavatel dovolenou neschválí, tak mu není povinný nic vrátit," upozornil vedoucí právního oddělení dTestu Petr Šmelhaus.

Žádost o dovolenou byste měli doručit zaměstnavateli nejlépe s předstihem a v písemně formě. I tak se může stát, že budete muset schválenou dovolenou přerušit.

[chooze:article;value:464534]

Zaměstnavatel pro to musí mít ale vážný důvod. "Důvody jsou široké. Jsou to nenadále provozní důvody nebo okolnosti, kdy na to firma musí reagovat," vysvětlil mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

"Zaměstnanec někde pracuje s kolegou, který onemocnění, a pro zabezpečení toho provozu je nezbytné, aby ten zaměstnanec, který měl naplánovanou dovolenou, šel pracovat. Neměla by to být šikana, diskriminace," sdělil Šmelhaus.

[chooze:article;value:513399]

Pokud trávíte dovolenou s cestovní kanceláří, měli byste jí přerušení pobytu co nejdříve nahlásit. "Cestovní kancelář pro vás musí zajistit, transfer, změnu letenky, zároveň vám vydá potvrzení, že tyhle výdaje jste s tím měli a vy je pak uplatníte u zaměstnavatele," uvedl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

"Zaměstnavatel má povinnost vám nahradit takhle vzniklou škodu, proplatí vám náklady na dovolenou," řekl Kolibač. Zaměstnavatel vám musí také zaplatit náklady spojené s případným návratem na dovolenou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.