Volby do europarlamentu se blíží. Většina poslanců má o kandidatuře už jasno

Jednadvacet europoslaneckých židlí, které bude potřeba v květnu příštího roku znovu obsadit. Jak bude kandidátka vypadat, je zatím jasné pouze u lidovců, kteří do boje vyšlou oba své současné europoslance.

"Kandidátka je poměrně silná. Je tam vyvážená zkušenost i mladistvost. Pevně věřím, že s touto kandidátkou uspějeme," vyjádřil se lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. 

[chooze:article;value:507900]

​Většina současných europoslanců napříč stranami je připravena mandát obhajovat. To se týká předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné, Alexandra Vondry a Veroniky Vrecionové z ODS a celé delegace Pirátů. "Pirátská strana má otevřené primární volby. Já sem se do těchto voleb přihlásil a chci obhájit pozici lídra kandidátky z roku 2019," prozradil Marcel Kolaja. 

Svého křesla se nechtějí vzdát ani Hynek Blaško (nezávislý, dříve SPD) a Radka Maxová (za ČSSD, dříve ANO), kteří během svého působení v europarlamentu převlékli dresy. "Na sjezdu sociální demokracie jsem deklarovala, že pokud o to sociální demokracie bude stát, že jsem ochotna vést jejich kandidátku," vyjádřila se Maxová. 

Na kandidátce se naopak jistě neobjeví Stanislav Polčák ze STAN, Jan Zahradil a Evžen Tošenovský z ODS a Dita Charanzová a Martina Dlabajová z hnutí ANO. To má celkem pět europoslanců, ostatní ale dámy prý následovat neplánují. "V případě důvěry hnutí ANO jsem připraven i nadále hájit české zájmy v Bruselu," svěřil se Ondřej Knotek. 

[chooze:article;value:510346]

​Jasno zatím nemají europoslanci za TOP 09. Prý hlavně proto, že čekají, jestli půjde strana do voleb v koalici, nebo ne. Podobná situace je i u hnutí SPD. "Orgány hnutí, místní, okresní a krajské, mají za úkol nominovat kandidáty, které následně schválí předsednictvo s přihlédnutím k připravovanému memorandu o spolupráci ve volbách 2024 s Trikolorou. Předpokládám nejpozději na podzim," uvedl za hnutí SPD Radovan Vích. 

Očekává se, že jasno o konečných podobách kandidátek by ve všech stranách mohli mít po létě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.