Muž chtěl ukrást ředidlo za tři tisíce. Způsobil požár se škodou 157 milionů

Požár před šesti lety zažehnul svojí neopatrností dnes už bývalý zaměstnanec Severochemy Jiří Mach. Ve čtvrtek padl u krajského soudu rozsudek. "Soud uložil obžalovanému tříletý trest ve věznici s ostrahou a zaplatit musí způsobenou škodu, která činí 157 milionů korun," uvedla mluvčí soudu Karolína Francová.

"Požár vznikl v souvislosti s protiprávní činností jednoho ze zaměstnanců podniku, který si chtěl nezákonně odčerpat chemikálii," objasnila příčinu události policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Konkrétně chtěl ukrást devět litrů ředidla za tři tisíce korun.

Oheň zapálila elektrická jiskra, která přeskočila z jeho nevhodného oblečení do nádrže. Výbušné páry se tak vznítily v místě, které není určené k odběru a chráněné uzemněním. Skončilo to sérií explozí a evakuací zaměstnanců chemičky.

[chooze:article;value:397369]

​"Lituju svýho činu, ale prostě stalo se. Já jsem byl rád, že jsem to z tý hlavy vytěsnil, tak jak jsem to vytěsnil," vyjádřil se Mach. Z události se dle svých slov dostával dva měsíce.

Jeden z největších požárů na Liberecku se dostal dokonce mezi deset nejnáročnějších zásahů světa. "Protože došlo k nahřátí sudů s hořlavými kapalinami, ty sudy začaly vybuchovat. Byly okamžiky, kdy jsme museli nasadit obrannou strategii a ustupovat," popsal zásah tehdejší ředitel libereckých hasičů Luděk Prudil.

Rozsudek krajského soudu je pravomocný.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.