Vědce zaujalo neobvyklé chování delfínů na Jadranu. Nepřibližujte se k nim, varují

[chooze:gallery;value:32329]

​O neobvyklém chování delfínů na severu Jaderského moře kolem Rijeky a ostrova Rab informovala vědecká nezisková organizace Blue World Institute, jejíž odborníci tento jev pozorují už několik týdnů, během nichž obdrželi řadu hlášení od místních lidí. Jedná se o dva delfíny obecné, z nichž se každý potuluje sám kolem přístavů a dovoluje lidem, aby se k němu přiblížili. 

Delfín obecný je společenské zvíře a žije ve skupinách, chování těchto dvou jedinců tedy neodpovídá jejich běžnému způsobu života. Není to ale poprvé, kdy se s tím vědci setkali. "Výskyt samotářských delfínů byl zdokumentován u více druhů po celém světě včetně Jaderského moře," vysvětlili odborníci z Blue World Institute. 

[chooze:article;value:512068]

​"Stále nevíme, proč se někteří jedinci oddělují od svých skupin a stávají se samotáři," doplnili. Důvodů může být mnoho. Mohou být například zranění nebo nemocní. Zdá se ale, že to není případ současných rijeckých samotářů. "Podle našich poznatků jsou v dobrém stavu. Nevykazují žádné vnější známky onemocnění, normálně se potápějí a netrpí hladem, což svědčí o úspěšném lovu," prozradila organizace. 

Dalším důvodem, který může vést k opuštění skupiny, je trauma. Například když jedinec ztratí někoho blízkého, třeba matka své dítě. Ať už je příčina jakákoliv, je zajímavé, že všichni delfíni samotáři vykazují téměř identické vzorce chování, které se vyvíjí ve čtyřech fázích. 

V první se odpojí od skupiny a začnou se zdržovat v menší oblasti, jako je přístav nebo zátoka, kde se zajímají o lodě nebo bóje, ale ne o lidi. Ve druhé fázi se stále častěji přibližují k lodím, ale pořád lidem neumožňují se k nim přiblížit. Ve třetí fázi už nejsou tolik obezřetní a začínají interagovat s lidmi. V poslední fázi už se kontaktu s lidmi vůbec nebrání, a často ho dokonce i vyhledávají. 

Nepřibližujte se k nim, prosí vědci

V tu chvíli se zpravidla stávají oblíbenou atrakcí pro turisty i místní lidi, kteří si s nimi chtějí zaplavat či si je pohladit a nakrmit je. Přesně před tím ale odborníci varují a žádají lidi, ať delfíny nechají být. Negativní dopady to má na obě strany. 

Delfínovi lidé mohou ublížit mnoha způsoby, a to i neúmyslně. Například špatnou stravou, nakažením nějakou nemocí anebo jen tím, že si kytovec zvykne vyhledávat společnost lidí a je vyšší riziko, že uvízne na mělčině, srazí se s lodí nebo se zamotá do lan a rybářských náčiní, což v nejednom případě mělo za následek jeho úhyn. 

Nebezpečí takové kamarádství ale představuje i pro lidi, které delfín může vážně zranit, anebo i zabít. Nevhodné chování lidí ho totiž může stimulovat k agresivitě, například když se lidé pokoušejí na něj vylézt jako na člun anebo ho tahají za ploutve. Může se to ale stát i neúmyslně – i když se delfín necítí ohrožený. Při hře může dělat prudké pohyby a člověka jimi zranit. 

[chooze:article;value:508577]

​"Na základě nám dostupných informací delfíni v Rijecké zátoce v současné době nejsou agresivní a nepředstavují hrozbu. O jejich budoucnosti ale rozhodne chování lidí k nim," uvedla organizace. Existuje už řada fotografií a videí, které dokazují, že už se stali místní atrakcí – lidé se s nimi koupou a potápějí. Žádný ze záběrů nedokazuje, že by delfínům někdo ubližoval, organizace přesto vyzývá lidi, aby se kontaktu s těmito jedinci vyvarovali, a to z výšezmíněných důvodů.

Delfín obecný je po desetiletí považovaný v Jaderském moři za vyhynulého, podle studie publikované před třemi lety ve vědeckém časopise Aquatic Conservation je ale možné, že se tam natrvalo vrátí. Zatím je nicméně jeho výskyt v této oblasti velmi vzácný. "V současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by se jeho populace ve Středomoří zvýšila," píší vědci ve studii. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.