Ruské ostřelování Lymanu zabilo 7 lidí. Od začátku invaze uběhlo už 500 dní

Smrtící útok na město Lyman na východě Ukrajiny provedla v sobotu dopoledne ruská armáda. Raketami zasáhla obytnou čtvrť města, které mělo před válkou více než 21 tisíc obyvatel. Střely trefily rodinný dům, tiskárnu a tři auta, píše portál BBC.

Útok si vyžádal celkem sedm mrtvých. Dalších 13 lidí se při ostřelování a následném požáru v zasažených budovách zranilo, z toho dva lidé jsou v kritickém stavu, oznámilo ukrajinské ministerstvo vnitra. Oběťmi měli být starší lidé ve věku od 52 do 71 let.

[chooze:article;value:512136]

Lyman je častým cílem ruských útoků. Je důležitým železničním uzlem, který v prvních měsících války obsadila ruská armáda. Při protiofenzivě v Charkovské oblasti jej ale Ukrajinci dokázali dobýt zpět.

Ostřelování přišlo v 500. den od začátku ruské invaze na Ukrajinu, která začala loni 24. února. U příležitosti toho dne navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zmijí ostrov v Černém moři. Drobný ostrůvek se stal symbolem ukrajinského vzdoru kvůli proslulé větě ukrajinského pohraničníka, který spolu s dalšími ostrov bránil, adresované útočící ruské lodi. Spojené státy se rozhodly, že Ukrajině dodají kazetovou munici, která je zakázána ve více než 100 zemích, včetně České republiky. Proti tomu se postavilo několik zemí, například Německo. 

Ruské útoky na města ani v posledních dnech neustávají. Čtvrteční útok na Lvov na západě země si vyžádal deset obětí. Útok na Lvov byl neobvyklý také tím, že rakety zasáhly město, které se nachází jen několik kilometrů od hranic s Polskem, tedy velmi blízko členské země NATO.

Rusko chce poškodit jadernou elektrárnu a hodit to na nás, tvrdí Zelenskyj:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.