Pouť ve Velehradu přilákala davy lidí. Neodradilo je ani spalující horko

Velehrad, kde nežije ani 1 200 obyvatel, i letos zaplavily davy. Mnozí šli pěšky dlouhé hodiny, jiní jeli autem. Pouť přilákala i desítky stánkařů, kteří nabízeli všechno možné od klobouků až po nejrůznější sladkosti. "Nejvíc se prodávají srdíčka. S nápisy jako 'z lásky', 'z pouti' nebo 'z Velehradu'," prozradila jedna trhovkyň.

Teploty těsně pod třicítkou ale nenahrávaly těm, kteří nabízeli jídlo. Zato tržby za pivo nebo limonády lámaly rekordy. Prostranství před velehradskou bazilikou se začalo plnit už dvě hodiny před slavnostní bohoslužbou.

Samotná mše začala hodinu a půl před polednem. A vzpomínalo se na Cyrila s Metodějem, kteří přišli na Moravu roku 863. "Oni taky přišli a měli spoustu těžkostí a překážek. Ale vytrvali a měli odvahu. A tu musíme mít i my dnes," řekl Vlastimil Kročil.

[chooze:article;value:504785]

Kdo nenašel místo ve stínu před bazilikou, schovával se před ostrým sluncem třeba pod deštníkem nebo pod nedalekými stromy. V obležení bylo pítko s vodou a vodu roznášeli i dobrovolníci mezi věřící.

Zasahovat museli i záchranáři. "Jedna mladá slečna přiznala, že od rána nepila a nepřijímala žádné tekutiny, takže z nedostatku tekutin zkolabovala u stánku," uvedl lékař Anton Vaňo.

Přesto se pouť obešla bez větších problémů. Tím největším bylo asi zablokování obchvatu Starého Města. Silnice první třídy se totiž na několik hodin proměnila ve velké parkoviště.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.