Zemřela osobnost českého divadla. Litvínovskému architektovi bylo 64 let

O smrti oceňovaného architekta Pavla Břežanského informovala na sociálních sítích manažerka Docela velkého divadla Litvínov Jana Galinová. Zavzpomínala na setkání s Břežanským ze srpna 1996, kdy spolu s dalšími herci skončila v mosteckém divadle. Břežanský jim tehdy navrhl, aby si založili nové divadlo v budově Benar v Litvínově.

"Celé století se tam divadlo hrálo, budova je prázdná a on se svým švagrem Zdeňkem Staňkem ji mají v pronájmu. Já jsem se bránila, ale Jura a Lenka Lavičková byli nadšeni. A tak vzniklo Docela velké divadlo," uvedla na svém facebookovém profilu Galinová.

Podobizna Pavla Břežanského bude již navždy na lunetě na zdi litvínovského divadla. "Už je 27 let umístěna v divadelním klubu a jsou na ní otcové zakladatelé," přidala manažerka a scénáristka.

[chooze:article;value:511809]

Břežanský sice stál za zrodem divadla v Litvínově, ale především byl oceňovaným architektem. V roce 2004 zvítězil v soutěži Fasáda roku, když uspěl se svou rekonstrukcí litvínovské budovy Koldům.

Poslední rozloučení s architektem, který zemřel v sobotu, proběhne na hřbitově v Litvínově 10. července. 

Pro litvínovské divadlo se v posledních týdnech jedná již o druhou významnou ztrátu, 9. června zemřel herec a moderátor Dušan Matouš. V Docela velkém divadle se představil v řadě rolí a pomáhal mladým hercům s jevištní řečí, jak jsme psali zde

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.