Písečné duny i přehlídka tuleňů. Polský Hel nabízí neobvyklou kombinaci

Před pondělní devátou ráno vyjížděl štáb TV Nova z Kolobřehu. Cesta ale neuběhla podle plánu. Podél pobřeží ještě nejsou rychlostní silnice dostavěné a provoz byl poměrně silný. Prvních téměř 200 kilometrů do Sloviňského národního parku, vyhlášeného svými písečnými dunami, jsou tři hodiny cesty. Každá hodina parkování tam stojí 45 korun.

K dunám můžete jít hodinu pěšky nebo si půjčit kolo. Elektrickým autobusem to je tam i zpátky za 440 korun. "Duny jsou pohyblivé, nestálé, je to takzvaná polská Sahara. Žijí tu vzácné druhy zvířat, jsou tu ale i mokřady. Největší z dun je vysoká 40 metrů," povyprávěl řidič elektrobusu Edward.

[chooze:article;value:511645]

Před štábem bylo dalších 120 kilometrů na poloostrov Hel. Ještě před 300 lety byla takzvaná Helská kosa jen soustavou několika ostrovů, jenže příroda ukázala svou sílu. Mořské proudy a přílivové vlny vytvořily 35 kilometrů dlouhý poloostrov, který je dnes rájem surfařů. Místy jen 150 metrů široký poloostrov je jedno velké letovisko. Jsou tam hlavně kempy, hotely, restaurace a s tím spojené služby.

Za 80 korun můžete několikrát denně vidět i krmení tuleňů. Vstupné pro dítě je jen 50 korun, počítejte ale s tím, že vás váš potomek přemluví i na plyšového tuleně za 300 korun, jakmile z "fokaria" vyjdete.

I ve městě Hel jsou kavárny a restaurace na každém rohu. Když jste jejich hosty, za toaletu neplatíte. U veřejných záchodků si připravte drobné, karty tam neberou. A i na Helu v pondělí vlála červená vlajka znamenající zákaz koupání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.