Třetí noc nepokojů ve Francii: Hořela základní škola, policie zatkla stovky lidí

[chooze:gallery;value:32258]

Celkem 667 lidí zatkla francouzská policie v noci ze čtvrtka na pátek kvůli násilnostem, informoval francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin v pátek ráno. Na potlačení nepokojů bylo povoláno 40 tisíc policistů včetně elitních útvarů jako GIGN či RAID.

"Četnictvo mobilizuje všechny své prostředky k nasazení na zemi i ve vzduchu, ve dne i v noci, aby udržovalo veřejný pořádek a předcházelo nepokojům," uvedli francouzští četníci na svém twitteru.

Rabování, odpalování pyrotechniky a požáry se neobjevily jen v Nanterre, které je součástí metropolitní oblasti Paříže, ale i v dalších místech této oblasti, jako například v Montreuil, Saint-Denis, Aulnay-sous-Bois, stejně tak jako ve všech větších francouzských městech, jak informoval francouzský Le Monde.

Matka zastřeleného syna Nahela uspořádala ve Francii pochod , zúčastnily se ho tisíce lidí:

​​Terčem se staly veřejné budovy, jako například policejní služebna v Pau, kterou zasáhla zápalná lahev, či základní škola v Lille. Marseille hlásí poničenou fasádu městské knihovny, dále vybitá okna, poničené zastávky hromadné dopravy, vyrabované obchody a desítky zapálených košů na odpad. V Lyonu hořela auta a kontejnery na odpad.

Obětí policejní střelby se stal Nahel M., 17letý mladík s alžírskými kořeny. Podle portálu france24 policie uvedla, že její příslušník mladíka zastřelil poté, co na něj najížděl autem, nicméně na internetu se objevilo video, které celou situaci zaznamenalo. Na něm je vidět, jak auto stojí, jeden z policistů na mladíka míří zbraní a druhý s ním mluví. Auto se pak rozjede a policista se zbraní vystřelí. Na video se můžete podívat níže, obsahuje ale drastické záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.