Češi vyráží na dovolené. Cesta k moři však přináší problémy v dopravě

Rozsáhlou akci letos opět spouští policie. O letních prázdninách se zaměřuje na snahy co nejvíce snížit počet dopravních nehod. Pod větším dohledem však budou nejen řidiči v Česku, ale i ti v zahraničí.

Policisté se budou soustředit především na ty nejčastější příčiny dopravních nehod. "Jde například o nepřiměřenou rychlost, nepřipoutání se bezpečnostním pásem, nepozornost včetně rozptýlení kvůli mobilnímu telefonu v ruce nebo požívání alkoholu," vyjmenoval šéf dopravní policie Jiří Zlý.

[chooze:article;value:511353]

Akce, které se budou konat po celé České republice, budou rozšířením běžných povinností dopravní policie. Policisté se budou soustředit především na místa a komunikace, po kterých lidé cestují nejčastěji. "Nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost, proto se bude služba dopravní policie zaměřovat na toto téma. Hlídat rychlost budeme s pomocí laserového měření, a to jak ve služebních vozidlech, tak v neoznačených autech," upozornil Zlý.

Desítky hlídek už střeží provoz například na Vysočině, a to i s pomocí dronů. Ještě před polednem u Jihlavy několik řidičů dostalo pokutu. Policisté tam střeží především technický stav vozidel a potřebnou dokumentaci a soustředí se na hlavní tahy, po kterých lidé cestují na dovolenou. Akce potrvá až do neděle večer.

S přítomností českých policistů ale nemusí počítat jen lidé v Česku. Připraveni budou i v oblíbených turistických destinacích. "Naši policisté budou pomáhat v Chorvatsku a Bulharsku, kde se na ně budou moci čeští turisté v případě potřeby obrátit," řekla policejní preventistka Lucie Kostečková. Součástí pomoci turistům směřujícím k moři jsou i letáky, které je upozorní na legislativní změny, rady a užitečné kontakty.

[chooze:article;value:506540]

Lidé cestující k moři by se měli také připravit na silný provoz. Na dálnici A1 v Chorvatsku, která spojuje hlavní město Záhřeb s pobřežím Jaderského moře, se už nyní tvoří dlouhé a pomalé kolony. Jak uvádí portál 24sata, provoz je obzvlášť špatný před hraničními přechody a přívozy.

Jinak tomu není ani v Česku. U Brna se tvoří dlouhé kolony na dálnici D1. Nehoda motocyklu tam zablokovala dopravu v pravém jízdním pruhu ve směru na Prahu. Předpokládané odklizení je očekávané okolo půl čtvrté odpoledne.

Odpoledne se začaly dopravní zácpy formovat i u velkých měst. Zejména na dálnicích D1 a D5 ve směru z Prahy by měli lidé počítat s velkými kolonami. Kvůli velkému počtu vozidel se tam doprava výrazně zpomalila.

Potíže ale nečekají Čechy jen na silnicích. V létě totiž vrcholí sezona odletů do zahraničí. "První červencový víkend je klasicky ten nejrušnější. Začíná to ale už ve čtvrtek, což vidíme i na počtu odbavených zavazadel," řekl mluvčí Letiště Václava Havla Michal Procházka.

Desítky tisíc Čechů odjíždějí na dovolenou. Provoz na silnicích hlídají policejní hlídky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.