Irové shání obyvatele pro své ostrovy. Nabízí lidem až dva miliony korun

"Cílem této politiky je zajistit, aby po mnoho dalších let udržitelné, živé komunity dále žily a prospívaly na pobřežních ostrovech," vysvětlila irská vláda v tiskové zprávě. Novým obyvatelům nabízí v přepočtu až dva miliony korun. 

Není to ale tak, že byste se rovnou přestěhovali do půvabné chaty na opuštěném ostrově a dostali jste za to peníze, upozornil web euronews.com. Finance noví obyvatelé dostanou na rekonstrukci domů v komunitě.

Musejí si tedy koupit na ostrově dům postavený před rokem 1993, který už je minimálně dva roky prázdný. Finance od irské vlády poté využijí na instalaci tepelné izolace, stavební úpravy a renovace.

[chooze:article;value:476464]

Jde o malé ostrovy. Nejmenší z nich má jen dva obyvatele, největší 700, informovala stanice CNBC. Na všech 30 ostrovech žije momentálně dohromady asi 3 000 lidí. Jedním z ostrovů je Arranmore, na kterém se natáčel film Víly z Inisherinu. Nabídka platí i pro hornatý ostrov Clare Island. Obydlený je už od prehistorických dob.

"Jde o zlepšení situace v bydlení, lepší přístup k základním službám v oblasti zdravotnictví a vzdělávání, zajištění vysokorychlostního internetového připojení a další rozvoj našich venkovních zařízení, což povede ke zvýšení cestovního ruchu a podpoře udržitelných ostrovních komunit," myslí si ministryně pro venkov a rozvoj komunit Heather Humphreysová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.