Pátrací tým našel na dně oceánu trosky. Má jít o části ztracené ponorky

V prohledávané oblasti, kde se v neděli ztratila ponorka mířící k vraku Titaniku, našel pátrací tým hromadu trosek, píše BBC. Nalezen měl být rám s ližinami a kryt zadní části ponorky, uvádí deník Sky News.

Podle experta Davida Mearnse nález ukazuje, že se s celou ponorkou "stalo něco skutečně špatného". Nalezené trosky objevil dálkově ovládaný robot. Po trupu ponorky se ale zřejmě ještě pátrá. Podle bývalého vrchního velitele flotily Královského námořnictva Jamese Burnell-Nugenta mohla ponorka "pod obrovským tlakem implodovat". 

Pětičlenná posádka ponorky se ztratila v neděli, kdy měla sestoupit k vraku světoznámé lodi Titanik. V úterý a ve středu měly pátrací týmy zaznamenat z hlubin oceánu rány, zda ale pocházely z ponorky, se neprokázalo.

[chooze:article;value:510127]

​Ponorka měla zásoby kyslíku vzduchu na 96 hodin. Měly tak dojít ve čtvrtek ve 13:08 našeho času. Oborníci ale upozornili, že dobu, po kterou se zásoby kyslíku tenčí, výrazně ovlivňuje chování posádky. Pokud zachovala klid, mohly jim zásoby vydržet déle.

Plavidlo provozované americkou firmou OceanGate má na palubě pět mužů. Jedním z nich je britský miliardář Hamish Harding. Posádku tvoří i britský obchodník Shahzad Dawood, jeho syn Suleman Dawood, generální ředitel a zakladatel OceanGate Stockton Rush a francouzský pilot ponorky Paul-Henri Nargeolet.

Právě Hardinga Mearns dobře znal. "Je to podmořský expert. Upřímně řečeno, byl by to ten typ člověka, se kterým bych chtěl být v ponorce, pokud jde o jeho odbornost, znalosti a všechny možné věci," řekl.

Posádka ponorky je nejspíš po smrti, život jí může prodloužit podchlazení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.