Pořídit si v ČR plynovou zbraň je snadné. Resort počítá s úpravou podmínek

"Po pokusu o prokázání totožnosti si všimli, že muž najednou sahá do toho pouzdra a chtěl vytáhnout střelnou zbraň, proto použili donucovací prostředky," uvedl ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Strážníci následně zjistili, že šlo o plynovou pistoli a muže předali policii. V poslední době se bohužel nejedná o ojedinělý případ. Například v květnu zaměstnal pražské strážníky 18letý mladík, který z plynové pistole vystřelil, když autem projížděl kolem zastávky MHD plné lidí. Zbraň si chtěl prý jen vyzkoušet.

[chooze:article;value:504755]

K pořízení plynové pistole přitom není potřeba mít licenci nebo zbrojní průkaz. Držitel ale musí být plnoletý, svéprávný, bezúhonný, zdravotně způsobilý a zbraň musí zaevidovat na policii. "Zřejmě do budoucna k určitým úpravám dojde, a to takovým, že nejprve ta osoba bude muset být zapsána do Centrálního registru zbraní," uvedla vedoucí oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství ministerstva vnitra Milena Bačkovská.

Dříve byly podmínky pro držení plynových zbraní ještě mírnější. K jejich pořízení úplně stačilo být plnoletý a plně svéprávný. Zpřísnění ale platí pouze pro nové plynovky. "Expanzní zbraně, které byly prodávány před nabytím účinnosti novely v lednu v roce 2021, stále spadají mezi zbraně kategorie D, takže jsou volně prodejné," dodala Bačkovská.

Tento problém ale podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zmizí, až se starší plynovky postupně z trhu stáhnou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.