KALKULAČKA: Spočítejte si, na kolik vás vyjde fotovoltaika a kdy se investice vrátí

Fotovoltaické elektrárny (FVE) snižují náklady na elektřinu a naopak zvyšují energetickou soběstačnost a hodnotu nemovitosti. Pro rozhodnutí, zda takové řešení dává smysl zrovna pro vás, je určující vaše roční spotřeba elektřiny.

"Vývoj spotřeby vaší domácnosti snadno zjistíte z několika po sobě jdoucích ročních vyúčtování za elektřinu. Od spotřeby odběrného místa se následně odvíjí optimální velikost fotovoltaické elektrárny a kapacita případného bateriového úložiště, které jsou následně určující pro výši celé investice," vysvětlil Jiří Matoušek, člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol.

Po zadání roční spotřeby elektrické energie do kalkulačky se dozvíte přibližnou cenu instalace FVE, výši dotace, konečné náklady na pořízení, roční úsporu za elektřinu, částku za prodej přebytků i průměrnou návratnost investice. Ta je ve skutečnosti velmi provázaná s aktuální cenou elektřiny, proto je nutné brát údaje v kalkulačce orientačně.

Výše dotace

Díky Nové zelené úsporám lze výraznou část finančních prostředků vložených do instalace FVE získat zpět. Dotace pro jeden rodinný dům může dosahovat až 200 tisíc korun nebo až 50 procent celkových přímých realizačních výdajů.

Mýty kolem fotovoltaiky

Vytápění zdarma

"Solární elektrárna rozhodně nezajistí nulové náklady na vytápění objektu. Existuje několik typů vytápění, jako je podlahové vytápění nebo tepelné čerpadlo, které lze na FVE napojit a elektřinu z ní velmi efektivně využívat. Nicméně počet slunečných dní v zimě je nízký a vyrobená elektřina mnohdy nepokryje ani chod běžných spotřebičů. Pak se samozřejmě čerpá elektřina z rozvodné sítě," připomněl Jiří Matoušek z Centropolu.

Zisk z prodeje přebytků

Pokud se chystáte realizovat fotovoltaiku, která bude generovat přebytky, musíte požádat distributora o připojení do veřejné sítě a také uzavřít s libovolným dodavatelem energií smlouvu na výkup elektřiny. Prodejem přebytků elektřiny z vaší domácí fotovoltaiky určitě nezbohatnete. "Solární elektrárny bez licence, tedy do výkonu 50 kWp, slouží primárně k pokrytí spotřeby daného odběrného místa. Prodej přebytků, takzvaných přetoků, snižuje náklady na elektřinu, ale nepřináší zisk," dodal Matoušek.

V Mnichově se koná největší veletrh nové energetiky v Evropě, kde firmy představují své inovativní produkty. Podívejte se na čtvrteční reportáž z Televizních novin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.