Bouře Biparjoy zasáhla Indii a Pákistán. Úřady hlásí první mrtvé

Bouře Biparjoy ničí vše, co jí přijde do cesty. Střechy, auta, stromy i elektrické vedení. Bez proudu je v Indii a v Pákistánu skoro tisícovka vesnic a měst. Záchranné složky jsou v pohotovosti. Živel si vyžádal už několik obětí a zraněných jsou nejméně dvě desítky. Některé školy jsou uzavřené, omezený je provoz přístavů i letišť.

"Situace se dotkne minimálně pěti letišť. Předali jsme také instrukce letištím, kterým žádné riziko nehrozí. Malá letadla už do vzduchu vůbec nesmějí," oznámila pákistánská ministryně pro změny klimatu Sherry Rehmanová.

Že bouře u břehů Arabského moře udeří, věděli lidé podle předpovědi už několik dní. K evakuaci se rozhodlo skoro 200 tisíc lidí. Ne všichni ale rady úřadů uposlechli. Někteří se dokonce přišli podívat na rozbouřené moře. Záchranáři je ale varují, aby situaci rozhodně nebrali na lehkou váhu.

[chooze:article;value:508723]

"Hladina vody je mnohem vyšší než obvykle. Vysoké vlny naráží u břehu. Už jsme vydali zákaz, který brání lidem ve shromažďování se na pláži. Přesto je tu hodně lidí. Chceme, aby si uvědomili vážnost situace," říká jeden z nich Nazir Ahmed. Podle úřadů budou dopady bouře nejhorší během víkendu. S postupem do vnitrozemí by pak měla pomalu začít slábnout.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.