Nová éra kardiologické péče. Válek přišel s plánem, který má změnit život všem

Národní kardiovaskulární plán České republiky ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) spolu s dalšími odborníky představil na středeční tiskové konferenci, kde uvedl, že vzorem je již probíhající onkologický plán. "Ten kardiovaskulární má podobný potenciál, možná i větší," zdůraznil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. 

"Dostali jsme se k novému komplexnímu informačnímu systému, který už je spuštěný. Každý občan tam může nalézt ucelená data o dostupnosti a výsledcích kardiovaskulární péče v Česku," objasnil Válek. Dlouhodobou strategií má být komplexní přístup k problematice, který začíná u prevence a končí u péče v závěru života. Právě prevence je základním pilířem plánu. 

[chooze:article;value:504819]

​"Z dat vyplývá, že až 40 % občanů nechodí na preventivní prohlídky k praktickému lékaři. Chceme maximálně podpořit odpovědnost pojištěnců, což se promítne do návrhu zákona, který příští rok představíme Poslanecké sněmovně," řekl Válek. "Prevence má začít už v dětském věku a musí se na ní podílet i jiné subjekty, nejen lékaři," doplnil ho předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart. Do plánu jsou tak zahrnuty například i školy. 

Další zásadní oblastí, která je součástí strategie, je dostupnost a kvalita zdravotní péče. V Česku podle odborníků není problém v tom, že by bylo málo kardiologů, ale v regionálních rozdílech. Například v Praze je dostupnost kardiovaskulární péče nadstandardní, na periferii je ale situace podstatně horší.

To by se mělo v budoucnu změnit. Podle Válka v tom zásadní roli sehrají zdravotní pojišťovny. "Kardiovaskulární plán je perfektně připravený a odstartuje nové období kardiologické péče," zdůraznil Válek. 

Kvalitní péče, ale vysoký počet pacientů

V Česku můžeme pozorovat dva trendy. Prvním z nich je výborná péče v případě akutních srdečních problémů. "Pokud dostanete infarkt, je velká šance, že ho přežijete. Máme prakticky nejnižší úmrtnost na infarkt u pacientů, kteří se dostanou do nemocnice," vyzdvihl naše zdravotnictví Linhart. To potvrdil i audit dat ve výše zmíněném informačním systému. 

[chooze:article;value:499409]

​"Máme nadprůměrné výsledky v akutní kardiologii," prozradil Dušek s tím, že zejména akutní infarkt myokardu významně klesl jako příčina úmrtí. 

Na druhou stranu tu ale máme trend rostoucího počtu kardiovaskulárních onemocnění, byť mnohá z nich jsou lehčího charakteru nebo včas podchycená. Čísla jsou podle odborníků alarmující. "Za posledních deset let narostl počet pacientů s různými nemocemi oběhové soustavy o 12 % na více než 2,8 milionu," zdůraznil Dušek.

Extrémní zátěž roste a dalších 10 až 15 let ještě poroste, než se viditelně projeví výsledky představeného plánu. "Důvodem je, že populace stárne a máme vysoký výskyt rizikových faktorů," doplnil Dušek. 

Proto je zásadní zaměřit se na prevenci. "Přes 40 % lidí v Česku zemře na kardiovaskulární choroby, což je stále podstatně více než u jiných onemocnění, včetně onkologických. Je to obrovské číslo. Chtěli bychom se posunout směrem k zemím, které tu úmrtnost mají nízkou," vysvětlil Linhart naléhavou potřebu kardiovaskulárního plánu. 

Podívejte se na záznam z tiskové konference:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.