Kanárské ostrovy zasáhly desítky otřesů. Zemětřesení bylo na nezvyklém místě

Španělský Národní geografický institut (IGN) zaznamenal na Tenerife během noci na pondělí sérii nejméně 40 otřesů. Agentuře EFE institut sdělil, že vzhledem k hloubce zemětřesení a slabé intenzitě pro obyvatele ostrova nemělo žádné následky. 

Síla otřesů se pohybovala do 1,2 magnituda a seismologům se podařilo lokalizovat pouze 15 z nich, které byly v hloubce 40 až 50 kilometrů. 

[chooze:article;value:501779]

​Zajímavější na tomto zemětřesení je jeho epicentrum, upozorňuje deník Canarian Weekly. Seismická aktivita na západním pobřeží Tenerife je podle odborníků raritní. Na Tenerife dochází k otřesům často, v této oblasti ale byla naposledy seismická aktivita zaznamenaná před šesti lety. 

Podle seismologů ale není třeba se obávat. Neobvyklá aktivita totiž nemusí znamenat změny sopečné činnosti na ostrovech. "Počet otřesů byl malý a jejich intenzita slabá," konstatoval institut. IGN ale bude situaci nadále monitorovat, aby zjistil, zda se bude opakovat a zda souvisí se sopečnou činností na Kanárských ostrovech. 

Velmi aktivní sopečná činnost je na kanárském ostrově La Palma, kde před dvěma lety vybuchl vulkán a vyhnal z domovů tisíce lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.