Zázrak. Čtyři děti ztracené po pádu letadla v džungli se podařilo najít živé

[chooze:gallery;value:32035]

​Šťastný konec rozsáhlé pátrací akce kolumbijské armády a mnoha dobrovolníků oznámil v pátek na twitteru prezident země Gustavo Petro. Učinil tak již podruhé, o nálezu dětí informoval omylem již před třemi týdny, ale pak se omluvil, že dostal špatné informace.

Tentokrát své tvrzení dokumentoval fotografií od vojáků přímo z džungle. Jsou na ní vidět zachránci pečující o nalezené děti. Ty by měly být fyzicky v pořádku, jsou jen pobodané od hmyzu, zesláblé a dehydrované, uvedla agentura BNO. Budou převezeny do nemocnice na vyšetření.

Jednomotorové letadlo Cessna se zřítilo do amazonského pralesa v provincii Caquetá 1. května poté, co pilot hlásil poruchu motoru. V troskách zahynuli tři dospělí lidé včetně pilota a matky. Čtyři sourozenci ve věku 13, 9, 4 let a 11 měsíců přežili a zřejmě se vydali na pouť pralesem hledat pomoc. Patří k jednomu z domorodých kmenů, takže se v divočině o sebe dokázali postarat.

[chooze:article;value:505094]

​Do rozsáhlé pátrací akce se zapojili vojáci s letadly, vrtulníky i psy, ale i mnoho dobrovolníků z řad domorodců. Postupně nacházeli stopy nasvědčující tomu, že děti jsou naživu. Přístřešek z větví, slupky od ovoce, dětskou láhev, použitou plenku, poničené boty, špinavý ručník. Povzbuzující nadto bylo, že žádný z předmětů nenesl stopy krve.

Prezident Petro podle BBC prohlásil, že dnešek je "kouzelný den", nalezení dětí je "radostí pro celou zemi" a jejich přežití se zapíše do dějin. Mluvil prý s jejich dědečkem, který řekl, že "matka džungle je vrátila". Chlapec a tři dívky zůstali celou dobu pohromadě a vyčenichal je jeden z armádních psů.

Místní upozorňují, že letecké nehody jsou v odlehlé oblasti, kde se nedá na delší vzdálenosti cestovat jinak, až příliš časté. Podle statistik se jich v amazonské části Kolumbie stalo za posledních pětadvacet let přes 640. Na vině je stáří a nedostatečná údržba malých letadel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.