Turisty ve Středomoří štve počasí. Bude na vaší dovolené hezky? Předpověď

Středozemí je od začátku týdne v sevření ošklivého počasí a ještě několik dní se na tom nic nezmění.

Pod mrakem je v pátek v Chorvatsku, od soboty až do pondělí budou jednu z nejoblíbenějších letních destinací Čechů bičovat silné bouřky. Nejslavnější to tam není ani s teplotami. "Nejnižší teplota vzduchu na pevnině od 11 do 16, na pobřeží a ostrovech od 17 do 21 a nejvyšší denní teplota většinou mezi 22 až 27 stupni Celsia," informovali tamější meteorologové

Slunečno bez mraků by si turisté měli užít v úterý, od středy má být v Chorvatsku polojasno s průměrnou teplotou 24 stupňů.

[chooze:article;value:508276]

Teploty budou o víkendu atakovat 30 stupňů v Itálii, i tam ale meteorologický úřad varuje před bouřkami. "Týden skončí nestabilním počasím kvůli absenci tlakové výše v oblasti Středozemního moře a v jižní Evropě. Od západu přijde především oblačnost, srážky a bouřky," uvedl.

Nic se na tom nemá změnit ani příští týden. "Je velmi pravděpodobné, že tento typ atmosférické cirkulace přetrvá nad Středozemním mořem i příští týden. Bude bránit postupu horkých saharských vzduchových mas směrem k Evropě," doplnili odborníci.

Bouřky v pátek udeřily i na Španělsko, až do pondělí by tam mělo být zataženo. Teploty se ale vyšplhají až na 27 stupňů. "Lokálně silné přeháňky ve východní Galicii, Asturii a v okolí Pyrenejí, kde je doprovodí bouřky. Nelze je vyloučit ani ve vnitrozemí Katalánska a na severu Valencijského společenství," předpovídají meteorologové. 

[chooze:article;value:507495]

Nepříznivé počasí ale lidem, kteří jsou nebo míří do valencijského regionu, dovolenou pravděpodobně nepokazí. V jeho pobřežních částech by měly od konce víkendu prudce vzrůst teploty.

Podobné podmínky momentálně panují v Řecku a Turecku. Teploty se tam pohybují mezi 23 až 29 stupni Celsia a je zataženo. Bouřky meteorologové předpovídají ve vnitrozemí a na severozápadě Turecka. Kdo si vybral řecký jih nebo turecký západ, může se těšit na prosluněné dny. Narušit by je mělo s nepříliš vysokou pravděpodobností jen pondělí.

Až do středy bude pršet v Tunisku, k dešti se přidají i silné bouřky. Od čtvrtka ale vysvitne sluníčko, teploty přesáhnou 30 stupňů a nic by se na tom nemělo změnit celé následující dva týdny. 

[chooze:article;value:508329]

Deště už se podle meteorologů vůbec nemusíte bát v Egyptě. Jen v neděli a pondělí má být polojasno, od úterý už ale ani mráček a denní maxima dosáhnou až 40 stupňů.

Silné bouřky a lijáky. Dovolenou v Chorvatsku a Itálii komplikuje počasí (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.