Řidič se opíral o auto, policista jedoucí do práce mu zachránil život

Panu Blaškovanovi se za volantem jeho auta udělalo zle. Proto zastavil, opřel se o vůz, pomalu začal ztrácet vědomí a čekal na pomoc. Pamatuje si jen to, že ho minulo asi deset aut a zastavil u něj až policista, který jel kolem do práce.

"Zeptal se, co mi je. Já říkám, že nevím, já se nemůžu ani pohnout. 'Já vám zavolám záchranku.' Kdyby ten člověk nezastavil, tak tam umřu na místě, protože jsem měl silné krvácení, což jsem vůbec netušil. Dostal jsem sedm krevních konzerv," popsal pan Blaškovan.

Praskla mu žíla v jícnu. "Pacient byl ohrožen na životě. Při našem příjezdu proběhlo základní ošetření a byl převezen do liberecké nemocnice," řekl mluvčí záchranky Michael Georgiev.

[chooze:article;value:502458]

"Fofr, co jsem viděl v tom špitále, znám jenom z filmu. Tam se kolem mě točilo aspoň 20 lidí. Ale to byl rachot. Já si toho moc nepamatuji," pokračoval zachráněný řidič.

"První ataka krvácení má přes veškerou péči v dnešní době mortalitu kolem 15 až 20 procent, přičemž dvě třetiny nemocných zemřou během prvních 24 hodin," uvedl primář gastroenterologie liberecké nemocnice Karel Dvořák.

[chooze:article;value:508298]

Pan Blaškovan už je z nemocnice konečně doma. Svému zachránci stihl krátce telefonicky poděkovat, rád by se s ním setkal i osobně.

Policista se postaral i o vůz pana Blaškovana, který dopravil jeho příbuzným. Na kameru o svém činu hovořit nechtěl. Prý je to samozřejmost. Vedení policie se o jeho činu dozvědělo až z děkovného dopisu od pacienta.

"V podstatě mu tím zachránil život. On byl skutečně tak skromný, že jsme o tom vůbec nevěděli. Už jsme to s ním řešili, dostal věcný dar s tím, že si velice vážíme toho, jak k té věci přistoupil," sdělil ředitel liberecké policie Libor Špráchal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.