Češi podle statistiků berou víc. Kvůli inflaci jim to je ale k ničemu

Meziroční růst průměrné měsíční mzdy v pondělí oznámil ČSÚ. Na základě dat, která sesbíral za 1. čtvrtletí 2023, vyvodil, že průměrná hrubá mzda činí 41 265 korun. Oproti loňskému 1. čtvrtletí je to o 3 265 korun vyšší částka, tedy růst o 8,6 procenta.

Úřad také uvedl mediánové hodnoty mezd, které v prvních třech měsících činily 34 741 korun. U mužů dosáhl výše 37 696 korun, zatímco u žen byl jen 31 856 korun. Celkem 80 procent všech zaměstnanců v Česku pobírá hrubou mzdu mezi hodnotami 18 601 a 65 512 korun.

[chooze:article;value:507314]

Jenže i když je nominální hodnota vyšší, realita tak růžová není. Může za to především vysoká inflace, která reálné mzdy táhne dolů. A to dost výrazně.

I když tedy byla v 1. čtvrtletí průměrná mzda vyšší, jejich reálná hodnota naopak spadla. "Po započtení vlivu inflace klesla průměrná hrubá měsíční mzda oproti stejnému období minulého roku o 6,7 procenta. Spotřebitelské ceny totiž narostly o 16,4 procenta," řekla vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Nejvíce mzdy rostly v energetických sektorech, konkrétně v odvětví výroby a rozvodu elektřiny a plynu, kde průměrná mzda vyrostla o 23,1 procenta. Následuje veřejná správa a obrana, kde vzrostly o 11,9 procenta, a hned za těmito odvětvími je těžba s 11,6 procenta a ubytování, stravování a pohostinství s 11,4 procenta. Naopak nejhůř je na tom vzdělávací sektor, kde mzdy porostly jen o 3,9 procenta.

Důvodem pro růst mezd je především dlouhodobá nízká nezaměstnanost. "Nezaměstnanost vytváří tlak na zaměstnavatele a kvůli tomu rostou nominálně mzdy velmi rychle," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Trend klesání reálných mezd i přes vyšší výplaty bude nejspíš pokračovat. "Reálné mzdy po citelném poklesu v loňském roce o 8,5 procenta budou klesat i letos, ačkoli mírnějším tempem dvou procent. Růst mezd se vyrovná růstu cen až na konci roku a předhánět jej začne až v roce příštím," předpověděl ekonom Jakub Seidler.

Průměrná penze stoupne. Bude nejvyšší v historii vůči průměrné mzdě, míní ekonom:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.