Čína poslala Západu ostré varování: Jen to zkuste, nebudeme váhat ani vteřinu!

"Pokud se někdo pokusí oddělit Tchaj-wan od Číny, čínská armáda nebude váhat ani vteřinu. Nebojíme se žádných soupeřů a budeme bránit naši suverenitu a teritoriální integritu bez ohledu na to, co to bude stát," řekl podle čínského vládního deníku Global Times ministr obrany Li na bezpečnostní konferenci v Singapuru.

Tchaj-wan je od roku 1949 de facto nezávislým státem, Čína jej ale považuje za svoji součást a hrozí, že pokud by vyhlásil nezávislost, tak jej obsadí. Li na konferenci kritizoval, že Tchaj-wan dostává od Spojených států zbraně a vztahy mezi Washingtonem a Tchaj-pejí se stále posilují. 

[chooze:article;value:507589]

​"Tchaj-wan je interní záležitostí Číny. Tchaj-wan je čínský Tchaj-wan a řešení tchajwanské otázky leží jen na rozhodnutí Číny. Jakýkoliv krok, který by narušoval politiku jedné Číny, je absurdní a nebezpečný. Sjednocení Číny je historickým trendem a nezvratným kurzem," burcoval podle webu Shepparton News na konferenci Li.

"O perspektivu mírového sjednocení budeme usilovat s maximální upřímností a úsilím. Neslibujeme však, že se vzdáme použití síly, pokud se někdo pokusí oddělit Tchaj-wan od Číny," uvedl čínský ministr.

Incident v zálivu

Projev čínského ministra přišel pár hodin poté, co se v Tchajwanském průlivu málem srazily čínský a americký torpédoborec. Americká loď USS Chung-Hoon zde byla na společném americko-kanadském cvičení, čínská loď mu ale vjela do cesty. Obě plavidla od sebe dělilo necelých 150 metrů.

"Není to nevinné proplouvání, byli tam kvůli provokaci! Starejte se o svoje záležitosti!" vzkázal podle stanice CNN Li k plavbě amerického plavidla. Americký ministr obrany Lloyd Austin vyzval čínské ozbrojené síly, aby si své velitele srovnaly a podobným incidentům předcházely.

Čínská strana odmítla schůzku mezi ministry obrany právě během konference v Singapuru, a to údajně kvůli sankcím, které na čínské společnosti a vládní představitele zavedly Spojené státy.

Čína v dubnu prováděla u Tchaj-wanu velké vojenské cvičení, více v rozhovoru z TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.