Praze leží na účtech přes 100 miliard. Požírá je inflace, varuje ekonom

Metro D bude zatím stát 100 miliard korun, celá oprava Barrandovského mostu vyjde na 600 milionů a město připravuje rovněž velký projekt Radlické radiály či několika tramvajových tratí. Nutná je rovněž finanční rezerva na nečekané výdaje. Tak hájí současný způsob hospodaření města radní zodpovědný za městské finance Zdeněk Kovářík (ODS) s tím, že část peněz, které má metropole na svých účtech, už jí ani nepatří.

Objevuje se ale kritika. Peníze v bance totiž ztrácejí na své hodnotě kvůli vysoké inflaci. Upozorňuje na to mimo jiné ekonom Štěpán Křeček. "Loni se inflace za celý rok pohybovala okolo patnácti procent. A ty nejlepší bezpečné projekty, do kterých může město bezpečně vložit peníze, přinášejí roční zhodnocení maximálně okolo šesti procent. Úspory Prahy proto zajisté ztratily svou kupní sílu," podotýká Křeček. Radní Kovářík namítá, že město má své peníze velmi dobře úročené, s ohledem na obchodní tajemství však odmítl upřesnit, jak přesně úročené své finance hlavní město má.

[chooze:article;value:507059]

​Kritiku, že by metropole měla prodělávat, radní odmítá. "Ten problém není tak jednoduchý, jak by se někomu na první pohled mohlo zdát," upozorňuje Kovářík.

Ekonom ale s kritikou nekončí. "Oproti dřívějšku se hospodaření města dostává do značných přebytků kvůli tomu, že tady chybí významné investiční akce. To by se ale mělo v následujících letech změnit, protože se mimo jiné staví metro D,“ upozorňuje Křeček.

"Aby měl nějaký novinář o čem psát"

Před několika dny oslavila současná pražská koalice sto dnů svého fungování. A dosud nemá programové prohlášení. Radní pro finance ale odmítá, že by to mělo nějaký vliv na rychlost, s jakou Praha realizuje své projekty a utrácí za ně peníze. "Toto žádnou spojitost nemá. Pokud je programové prohlášení dobře napsané, tak slouží k tomu, aby měl nějaký novinář o čem psát. Pokud je prohlášení špatně formulované, tak je to akorát překážka ve fungování města," podotýká Kovářík.

Když bývá jmenována nová česká vláda, je nepsaným pravidlem, že má nejprve sto dní hájení, během kterých by se kritici měli držet na uzdě. Bývalá primátorka Adriana Krnáčová by ale s nějakým hodnocením pražské rady, která je pro metropoli cosi jako vláda, ještě počkala.

"Veškerá kritika po několika měsících ještě není opodstatněná. Být pražským radním je velmi složitá disciplína, nebyla bych proto tak kritická a s hodnocením bych počkala ještě rok. V absenci programového prohlášení nevidím problém. Na to bych se klidně vykašlala a zaměřila se na konkrétní důležité projekty," vysvětluje Krnáčová.

Praha je provozní jednotka

A upozorňuje, že metropole není takové politické kolbiště jako třeba parlament. "Praha je provozní jednotka. Musí svítit, být bezpečná, lidé se musejí cítit dobře. Musí fungovat MHD, elektřina i kanalizace," připomíná bývalá primátorka.

Hodně skloňovaným problémem je například kapacita škol. Ty základní provozují městské části, které ovšem na realizaci projektů nemají dostatek peněz a často proto žádají o podporu takzvanou Velkou Prahu. A zrovna v městských částech si lidé kladou otázku, proč z tolika peněz, které má město na účtu, nesměřuje více třeba na budování nových školních objektů. Své zkušenosti mají například na Zličíně.

[chooze:article;value:498983]

​"Příští rok už nebudeme mít dostatečné kapacity a potřebovali bychom novou školu. Architekti mi řekli, že by stála 600 milionů korun. Tolik peněz samozřejmě nemáme. Žádat jsme ale zatím ani nezkoušeli. Od magistrátu jsme chtěli finance na novou mateřskou školu a dostali jsme jen deset milionů. To nám nestačí, i když jsme dostali od developera pozemek," říká starostka městské části Praha-Zličín Marta Koropecká. Výstavba školky podle ní vyjde asi na 35 milionů korun.

Zličín také chce rozšířit park Na Prameništi a odkoupit pozemek od společnosti Benefit Development. Radnice tím chce zabránit realizaci projektu soukromého investora, který si přeje vybudovat Pietní park pro zvířata chovaná v zájmových chovech v Praze – Zličíně. "Opakovaně jsme neúspěšně žádali magistrát o pomoc s odkupem těchto pozemků," dodává zličínská starostka.

 Řada měst v Česku má legální místa pro graffiti. Praha za nimi zaostává:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.