ČNB zmírnila pravidla pro hypotéky. Byty jsou v Česku stále předražené, tvrdí

Česká národní banka zveřejnila svou jarní zprávu o finanční stabilitě. V rámci ní uveřejnila také nová pravidla pro poskytování hypoték. Od 1. července 2023 totiž deaktivuje nastavení horní hranice úvěrového ukazatele DSTI.

To znamená, že maximální výše měsíční splátky už nemusí být nižší než 45 % čistého měsíčního příjmu žadatele staršího 36 let a než 50 % u žadatelů mladších 36 let.

Ostatní pravidla platná od dubna roku 2022, tedy že maximální výše hypotéky je v hodnotě 80 % nemovitosti (90 % u lidí mladších 36 let), a že maximální poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu nesmí být více než 8,5 (pro mladší 36 let 9,5), stále platí.

[chooze:article;value:502255]

"V době, kdy bojujeme se zvýšenou inflací, je nutné dodržovat přísné podmínky pro poskytování hypoték. Při vyšších úrokových sazbách však ukazatel DSTI není zapotřebí," okomentoval v tiskové zprávě rozhodnutí guvernér České národní banky Aleš Michl.

Podle členky bankovní rady Karin Kubelkové na jaře letošního roku výrazně klesl počet nových hypoték. ČNB za tím vidí především vysoké úrokové sazby, které tento trh cíleně brzdí.

Ceny prodaných bytů pak podle ČNB v průměru také klesaly, přesto však byly ke konci prvního čtvrtletí 2023 o 57 % vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti pořizující si vlastní bydlení.

Jinak řečeno, byty jsou o více než polovinu dražší, než by měly podle českých mezd být. "Z hlediska nákupu bytů za účelem pronájmu dosahovalo odhadované nadhodnocení přibližně 23 %," uvedla dále banka.

[chooze:article;value:506220]

Kromě bytové situace se bankéři věnovali také stavu českého bankovnictví. To je podle nich navzdory ekonomické krizi v dobrém stavu. "Bankovní sektor vykázal historicky nejvyšší zisk," uvedla dokonce Kubelková.

Vláda chce lidem pomoci s nájemním bydlením. Ve hře je několik způsobů (04/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.