V ulicích města se objevilo umění. Lidé si ho pletou s odpadky

Sochy z popelnic, starých sekaček nebo kufrů a bot. Dřevěné kůly nebo trojnožky. Umělecká díla jsou v rámci festivalu pouličního umění na 30 místech Jihlavy. Stojí tam třeba umělecké dílo složené z 11 popelnic či pouliční socha, kterou lidé chtěli městu nahlásit jako černou skládku.

"Mně to připadá jako hromada šrotu, kterou sem někdo dal," vyjádřila svůj názor na dílo jedna z obyvatelek Jihlavy.

Festival ještě ani nezačal a už budí kontroverze. Lidé z okolí díla u svých domů nechtějí. "Nelíbí se mi to. Připadá mi to nějaké divné. Všichni lidé říkají: 'To je nějaká raketa'," uvedla další obyvatelka města.

"Někomu spadlo něco na hlavu, ne?" diví se další z oslovených. "Jestli tohle je umění? Když takhle zvednu brejle, tak je to taky umění? Když tahám něco ze studny, tak si udělám takovou trojnožku," komentoval další z děl kolemjdoucí.

[chooze:article;value:502068]

​"Každý autor se vyrovnává s tím, jak vnímal Jihlavu a ten konkrétní prostor," vysvětlil spoluorganizátor festivalu Jakub Deml.

Během festivalu bude možnost promluvit si i s autory děl a zjistit, co které znamená. "Bude několik komentovaných procházek, kde umělci budou provádět těmi místy," dodal Deml.

Místní lidé si musí zvyknout. Umělecká díla budou po Jihlavě, ale i po nedalekém Humpolci nebo Brtnici rozmístěná až do konce září.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.