Praha chce zrušit parkování zdarma pro elektroauta. Nedává smysl, řekl Hřib

Aktivisté uspořádali několik protestů a blokovali dopravu na pražské magistrále za zavedení plošné rychlosti 30 km/h. "Není dobrý nápad, aby to bylo úplně všude. Podporuju třicítku v obytných zónách, ale na hlavních tazích, kde jezdí MHD, tak to určitě ne. Tím by se začala zpožďovat MHD a lidi by to vyhánělo zpátky do aut," nastínil Hřib.

Praha chystá změny na magistrále. "Prostor pod mostem by měl být víc pro lidi, chceme tam přidat zeleň, na povrchu by ta silnice měla přestat vypadat jako dálnice, takže například by se měly dát pryč dálniční svodidla. Některé pruhy jsou tam zbytečně nadnormově široké, je možné je zúžit a řešit tam třeba cyklistickou infrastrukturu bez toho, aby pruhy ubyly," zmínil.

[chooze:article;value:500066]

​V budoucnu se má v Praze platit mýtné. "Zatím mohou všichni zůstat v klidu, protože na to ještě není ani zákon. Ale budeme ho muset zavést, protože to vyžadují podmínky dostavby městského okruhu. Až ho budeme zprovozňovat v roce 2034, ale teď to není na pořadu dne," řekl náměstek pro pražskou dopravu.

Další z plánovaných novinek se dotkne parkování. "Mělo by být možné pořídit si za zvýhodněnou cenu pro rezidenty kredit na parkování, který budou moct použít pro své známé, rodinu či řemeslníka. Bavíme se třeba o 120 hodinách, které by se daly koupit za zvýhodněnou cenu 10 korun za hodinu. Mohl by si to koupit každý rezident, i pokud nemá auto a nemá zaplacenou modrou zónu," předeslal Hřib.

"Budeme muset zjevně ukončit parkování elektroautomobilů zdarma, což mělo nějaký smysl v předchozích dobách, ale teď už to smysl nedává. Ten elektroautomobil zabírá parkovací místo stejně jako normální auto. Chtěl bych to mít schválené do konce roku," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.