Nejen zavazadla. Aerolinky plánují vážit i cestující

Kromě zavazadel plánují novozélandské aerolinky Air New Zealand vážit také své cestující. Nařídil jim to tamní úřad pro civilní letectví. Chce tak totiž získat data pro výpočet nové průměrné hmotnosti pasažéra.

"Vážíme všechno, co jde na palubu letadla – od nákladu, přes jídlo až po zavazadla v nákladovém prostoru. Pro cestující, posádku a jejich příruční zavazadla pak používáme průměrné váhy, které získáváme právě z takovýchto měření," citovala CNN specialistu aerolinky na kontrolu zatížení Alastaira Jamese.

Vážení cestujících má proběhnout od začátku června do začátku července u mezistátních cestujících odlétajících z letiště v Aucklandu. Společnost se přitom dušuje, že vážení bude anonymní, maximálně diskrétní a nepovinné.

[chooze:article;value:506969]

"Víme, že šlápnout na váhu může být skličující. Chceme naše zákazníky ujistit, že nikde není vidět žádný displej. Nikdo nevidí vaši váhu, dokonce ani my ne," ujišťuje James. Podle webu Simple Flying navíc dostanou účastníci experimentu drobnou sladkou odměnu. Celkově takto Novozélanďané plánují zvážit asi 10 000 cestujících, jejichž hmotnost pak využijí pro další výpočty.

Nejde přitom o nic neobvyklého. Podobné průzkumy provádí například i Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví. Ten poslední proběhl v roce 2022 a zapojily se do něj více než čtyři tisíce lidí. Průměrný muž podle nich váží 82,2 kg, průměrná žena pak 67,5 kg.

Muž za letu otevřel nouzový východ. Několik lidí skončilo v nemocnici:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.