Muž neunesl rozchod. Po 10 letech chce zaplatit půl dovolené a vrátit Becherovku

"Dobrý den, prosím vás, jak mám na toto reagovat?" zeptala se mladá žena, když fotografii dopisu sdílela ve facebookové skupině, kde si lidé vzájemně poskytují právní rady. 

Přišla jí totiž předžalobní výzva, ve které muž žádá svou ex o vrácení tenisové rakety Artis, badmintonové rakety či magnetofonové pásky s nahrávkou oblíbeného hudebního interpreta a lahve Becherovky. Věci mají být bez vady a žena je podle výzvy má muži předat do sedmi dnů.

A je mu evidentně líto peněz, které investoval do svého vztahu. ​Podle předžalobní výzvy sepsané tento týden v Bratislavě chce také zaplatit za dovolenou v Chorvatsku, včetně výletů na Plitvická jezera a do italských Benátek, za další dovolenou ve Vysokých Tatrách a za výlet loďkou do rakouského Melku. Pisatel požaduje do 30 dnů uhradit celkem 656 eur, což je v přepočtu přes 15,5 tisíce Kč.

[chooze:article;value:493038]

"Podotýkám, že v té době jsem s mým ex chodila od mých 15 do 18 let, on byl o 22 let starší. Byla jsem mladá a hloupá," prozradila žena. Zarážející také je, s jakým odstupem věci a peníze požaduje. Loďkou se spolu plavili v červnu 2008, na dovolené v Chorvatsku a v Tatrách pak byli v létě 2009! Věci, které muž požaduje, žena už podle svých slov nemá.

"Co se týká výletů, na ty mě pozval, protože jsem byla ještě děcko a nevydělávala sem," je přesvědčená žena.

Jestliže neexistuje dlužní úpis, ve kterém by žena souhlasila, že s partnerem trávila společné chvíle na dluh, jsou šance vymoci údajnou pohledávku mizivé.

Podobným dotazem se nedávno v internetové poradně na svém webu zabývala o bratislavská advokátní kancelář Ficek & Partners. Na tu se klient obrátil s dotazem, jestli má žena nárok na finanční vyrovnání za dům, který muž postavil bez její pomoci během trvání jejich vztahu.

"Nárok partnerky na část majetku, pokud jste nebyli manželé, je vždy problematický," uvádí advokát. "Málokdy se stává, že by partneři uzavírali jakoukoli smlouvu během společného života, která by se týkala majetku," vysvětluje.

Za rozvody si Češi připlatí, vláda zvyšuje soudní poplatky (2/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.