Firma vybrala peníze na likvidaci solárních panelů. Nemá ale potřebnou licenci

Provozovatelé velkých solárních elektráren, ale i stovky fyzických osob. Ti všichni naposílali firmě REMA PV Systém peníze na likvidaci solárů. Té se ale, protože firma nemá licenci, nedočkají. Společnost jednoduše, jak uvedlo ministerstvo životního prostředí, nepožádala o novou licenci po vypršení té staré.

"Na tomto případu pracují kolegové z oddělení hospodářské kriminality pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry. V tuto chvíli evidujeme tři tisíce poškozených a škodu ve výši 250 milionů korun. Nicméně kriminalistům se v rámci práce na případu podařilo zajistit finanční hotovost a nemovitosti v hodnotě okolo 100 milionů korun," uvádí policejní mluvčí Jan Daněk.

[chooze:article;value:504690]

​Majetek měl být obstaven původním vlastníkům, kteří se firmy na jaře zbavili. O společnost REMA PV Systém se v minulosti zajímala i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

"Vedli jsme s nimi řízení o pokutě za smlouvy o provozování solárních panelů, nebo spíš elektráren. Byly v rozporu s platnými právními předpisy," vysvětluje Jiří Ovečka z ČIŽP. Později ale soud rozhodnutí inspekce zrušil.

Ministerstvo životního prostředí teď začíná obesílat klienty společnosti s tím, že si mají hledat nového dodavatele.

[chooze:article;value:505124]

Subjekt je skrz evidenci majitelů firmy propojen s další společností, která se zabývá recyklací odpadů. Ta sídlí na stejné adrese v Praze 4. Majitelé obou firem jsou v hledáčku policie a státních orgánů už opakovaně.

"V případě akciové společnosti REMA Systém jsme prošetřovali zpětný odběr zařízení v obcích nad dva tisíce obyvatel, kde jsme této firmě uložili pravomocně pokutu 100 tisíc korun. A probíhají ještě další dvě šetření," říká Ovečka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.