Lidí s celiakií v Česku přibývá. Kvůli drahému jídlu musejí porušovat dietu

Celiakií neboli autoimunitním onemocněním, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva, v Česku trpí tisíce lidí. Před půlrokem ji lékaři diagnostikovali také Jiřímu-Jakubovi Zévlovi.

"Nejtěžší byl ten pocit definitivnosti, že člověk nebude moc jíst jídla, které měl rád a na které byl zvyklý," popsal svoje prvotní pocity.

S nemocí se musela naučit žít i paní Erika, která řeší celiakii u svého skoro pětiletého syna Teodora. "Bezlepkové potraviny jsou opravdu dražší, ale i ten výběr je omezený. Já jsem si dělala srovnání nákupu pro dceru, která je zdravá, a to samé jsem koupila synovi. V případě Teodorka jsem platila 306 korun a u dcery pouze 81 korun. Takže téměř čtyřikrát víc," vypočítala.

[chooze:article;value:504478]

Na celiakii neexistuje lék, jedinou možností je se lepku prostě vyhýbat. Kvůli finanční náročnosti to ale někteří lidé nedodržují. V tuzemsku počet lidí s tímto onemocněním každoročně narůstá. Při porušování přísné diety si mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

"Jsou ohroženi řadou chorob včetně maligních onemocnění a takovým nejobávanějším zhoubným onemocněním je lymfom tenkého střeva," řekla gastroenteroložka Iva Hoffmanová.

Pacienti proto chystají petici a jednají o úhradě léčby s ministerstvem zdravotnictví.

[chooze:article;value:503186]

​"Bohužel není možné tyto potraviny zařadit mezi přímo hrazené z veřejného zdravotního pojištění, neboť se nejedná o léčivé přípravky. Do budoucna ale zvažujeme, že by poskytování příspěvku z fondu prevence pro osoby s celiakií a fenylketonurií bylo garantováno zákonem," vzkázal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

"Možným nástrojem pro tuto podporu ze strany zdravotních pojišťoven jsou preventivní programy jednotlivých zdravotních pojišťoven financovaných z fordu prevence," konstatoval Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven.

To podle celiaků ale zdaleka nestačí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.