Francouzský exprezident Sarkozy prohrál soud. Za korupci dostal tříletý trest

Odvolací soud v Paříži uznal francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho vinným a potvrdil trest, který si vyslechl už v březnu 2021. Za korupci a ovlivňování prostřednictvím tajné telefonní linky dostal tři roky vězení, z toho dva podmíněně a jeden doma s elektronickým náramkem, informuje portál France24.

Stejné tresty si vyslechli i Sarkozyho právník Thierry Herzog a bývalý vysoce postavený soudce Gilbert Azibert, píše AFP. Sarkozy navíc dostal i tříletý zákaz výkonu veřejných funkcí, Herzog se tři roky nesmí věnovat advokacii.

[chooze:article;value:445293]

​Soud zjistil, že Sarkozy a jeho bývalý právník Thierry Herzog uzavřeli "korupční pakt" se soudcem Gilbertem Azibertem, od něhož měli získávat informace o probíhajícím procesu. Na oplátku mu nabízeli podporu při kandidatuře na prominentní post v Monaku. Sarkozyho usvědčily odposlechy telefonu z roku 2014.

Osmašedesátiletý politik, který vedl zemi v letech 2007 až 2012, se potýká s právními problémy od roku 2012. Tehdy čelil obvinění, že jeho strana měla za velmi drahá volební shromáždění utratit téměř dvojnásobek toho, co povoluje volební zákon. Poté podle obžaloby najala spřátelenou agenturu pro styk s veřejností, aby skutečné náklady skryla. V kauze Bygmalion byl odsouzen k ročnímu trestu. Proti tomuto rozsudku se rovněž odvolal, odvolací proces proběhne letos na podzim.

Trest si Sarkozy vyslechl už v březnu 2021. Podívejte se na archivní reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.