Důstojný důchod: Jak potřebujete spořit, abyste nemuseli ve stáří volat o pomoc

V současné době je rozdíl mezi minimálním důchodem a důstojným důchodem opravdu markantní, říká ekonomka se zaměřením na pracovní trh Linda Kunertová. "Dobrá zpráva je, že ho má nová revize trochu narovnat lepším navázáním na chod ekonomiky a růst mezd. Některé země ji však navazují na hladinu cen, což je řešení které by lépe reagovalo na doby akutního zdražování, jako jsou třeba ty současné. Obecně je také dobrým příkladem, ač bohužel nejspíš příliš ambiciozním pro současné nastavení sociálního systému v ČR a stavu financí, například výpočet důstojné minimální mzdy, který bere v potaz nejen stravu, ale i léky nebo třeba výdaje na cestování a ošacení. Rozdíl mezi důstojnou minimální mzdou a tou skutečnou je více než dvojnásobný," srovnala.

Kolik činí důstojný důchod, tedy takový, aby člověk pokryl ty nejdůležitější výdaje, například na bydlení, stravu a léky, aniž by byl závislý na pomoci jiných? Podle předsedkyně Rady seniorů Lenky Desatové, která zastupuje asi 200 tisíc českých důchodců, je to na úrovni hranice příjmové chudoby, což bylo loni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 14 782 korun.

"Pokud se ale bavíme o důchodu, kde by si lidé nemuseli odříkat ani to, co je baví, jako občas si zajít do divadla, potom bychom se museli bavit o zhruba 45 procentech průměrné měsíční mzdy, tedy asi 22 tisíc korun," doplnila Desatová.

[chooze:article;value:503971]

Pravidlo čtyř procent

Při spoření a investicích ekonomové často zmiňují pravidlo čtyř procent. Tedy že člověk by neměl za rok vybírat více než čtyři procenta své investice a peníze by mu tak neměly dojít. "Já vždy radím nejzákladnější postup – řeknu si, že budu žít v důchodu 20 let, podívám se, kdy mě čeká odchod do důchodu a na průměrné ceny, ty nám určitě dolů nepůjdou. A pak si spočítám plánované měsíční výdaje krát 12 krát 20. Pak by pravidlo čtyř procent mohlo fungovat," poradil obchodní ředitel investiční skupiny Synergy Gold Filip Mikulec.

Pokud by tak člověk spořil na důchod a na jeho začátku měl milion korun, ročně by si tak mohl vytáhnout 40 tisíc korun, což jsou dnes asi dva průměrné měsíční důchody.

Jestliže by ale člověk uvažoval logikou, že není schopný odhadnout či přibližně zjistit, jaký bude mít důchod, mohl by vzít své spoření jako základ, a cokoliv mu přijde od státu, jako přilepšení v důchodu. Při aplikaci pravidla čtyř procent by měl mít našetřeno minimálně asi 4,5 milionu korun, aby si měsíčně mohl vyplácet peníze na úrovni minimální příjmové chudoby, a nejméně 6,6 milionu korun, pokud by si chtěl vyplácet 45 procent průměrné hrubé mzdy. Samozřejmě je potřeba vzít v potaz inflaci a další okolnosti.

[chooze:article;value:504069]

Bez spoření se neobejdeme, Češi ale dělají časté chyby

Tři nejčastější chyby Čechů při spoření na důchod popsal finanční analytik Člověka v tísni David Borges: "Není žádné překvapení, že většina lidí v Česku spoléhá na státní důchod. Ti si v naprosté většině spoří formou penzijního připojištění. Většinou ale šetří méně peněz, než kolik by potřebovali. Mnozí také spoří příliš opatrně, což znamená nízký výnos. Třetí problém je v tom, že 99,9 procenta lidí, když dojde na konec penzijního spoření, tak se rozhodne pro jednorázovou výplatu. Společnost jim pošle peníze na účet. Ti to pak utratí, ne nutně špatně, ale není z toho pravidelný příjem."

Další příklad ne zcela výhodného spoření na důchod připomněla Desatová. "V 90. letech se nejvíce propagovalo kapitálové životní pojištění. Tehdy se nabízela cílová částka asi milion nebo milion a sto tisíc korun. Co reálně víme od lidí, kteří do toho šli, tak se jim nevrátilo ani to, co do toho produktu vložili. Když se do toho započítá inflace a to, jak se měnily mzdy, tak to, co v 90. letech vypadalo jako obrovská částka, dnes už tak ohromující není. A ti lidé většinou dostali mezi 500 a 600 tisíci."

Jenomže vzhledem k tomu, že se v budoucnu nepočítá s příliš vysokými důchody, budou muset lidé více spoléhat na vlastní úspory. "Ten systému bude čím dál více směřovat k tomu, že pokud si nebudete spořit, tak dostanete od státu jenom částku, která nebude odpovídat zásluhovosti. Čím dál více se z toho bude stávat sociální dávka – bude umožňovat přežití, ale ne příjemný život na odpočinku," odhadl vývoj Borges. Podle Desatové by měla vláda představit produkty, ve kterých by si lidé mohli bezpečně spořit s výnosem, který jim peníze zhodnotí. Rady, jak postupovat při spoření na důchod, si můžete přečíst v tomto článku na TN.cz.

[chooze:poll;value:bb21146954bc0ee6632a3e611fb89eca4f1a3dd6;layout:tn_nova]

​Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vystoupil v pořadu Napřímo, tématem byl konsolidační balíček a reforma důchodů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.