ANKETA: Politici jsou v šoku z propuštění žhářů z Vítkova. Zvažují změnu zákona

Čtvrteční verdikt šumperského okresního soudu o propuštění dvou ze čtyř žhářů z Vítkova překvapil i řadu politiků. "Neumím si představit i z pohledu maminky dvou malých dětí, jak strašné to prostě musí být," řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

"Myslím si, že to její jako osobní utrpení a to jaké celoživotní následky si ponese, ve finále nevyváží žádný trest," poznamenala poslankyně Michaela Šebelová (STAN). "Rozhodnutí soudu většinou nekomentuji, ale v tomto případě je velmi těžko pochopitelné," prohlásil první místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

[chooze:article;value:504111]

"Vzhledem k charakteru toho činu i k těm následkům si myslím, že to nebylo úplně přiměřené," uvedl prezident Petr Pavel. 

Podle některých poslanců by soud v podobných případech tresty krátit neměl. Někteří z nich zvažují i úpravu legislativy.

"Myslím si, že to si všichni, kteří něco takového udělají, musí uvědomit, že by s nimi nemělo být žádné slitování," sdělil poslanec Radim Fiala (SPD). "Samozřejmě jsou to věci, které potom budí velké emoce. Je otázka, jestli skutečně tu trestní politiku v tomto směru nepřehodnotit," avizovala poslankyně Taťána Malá (ANO).

[chooze:article;value:504804]

Ministr spravedlnosti Petr Blažek (ODS) si na nás v úterý čas nenašel. Tisku ale vzkázal, že se mu podmíněné propuštění žhářů také nelíbí. "Neodpovídám vám jako ministr spravedlnosti, případ znám jen z novin. Odpovídám jako rodič: No, samozřejmě bych pro to nebyl," poznamenal pro web iDNES.cz.

"K tomu nemám žádné informace a k tomu se musí vyjadřovat ti, kteří jsou k tomu příslušní. To v tuto chvíli politici nejsou," upozornil premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:poll;value:6505390545c88daa5ab787845aa3b47176b6a64a;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.