Jurečka: Politici v Česku berou málo. Někteří si za tu dřinu zaslouží víc peněz

Platy politiků v roce 2023 skokově vzrostly. Ministři si přijdou na bezmála 200 tisíc, předseda vlády bere přes 270 tisíc a běžní poslanci a senátoři více než 100 tisíc. V předchozích třech letech byly totiž kvůli covidové pandemii zmrazené.

Vláda Petra Fialy (ODS) ve čtvrtek na více než dvouhodinovém brífinku představila rozsáhlá úsporná opatření. Dotknou se téměř všech. Řada věcí zdraží a změny v daních ukrojí lidem z příjmů. O tom, jak se uskromní politici, ale nezaznělo ani slovo. 

Jurečky jsme se proto na to zeptali v pořadu Napřímo na TN Live. "Chápu, že je velmi snadné trefovat se do politiků. Každému, kdo to říká, říkám otevřeně, máte tu možnost, kandidujte a buďte zvolení. Dělejte tu práci, která není jednoduchá, pokud ten politik to dělá zodpovědně. Není to jednoduché pro něj ani jeho rodinné příslušníky. Mohou si to lidé zkusit. Nezávidím nikdy nikomu jeho plat," reagoval Jurečka.

[chooze:article;value:503971]

Podle ministra práce se po politicích chce, aby dělali svoji práci dobře a ve prospěch Česka. K tomu potřebují vysoké platy, aby bylo těžké je zkorumpovat, tvrdí.

"Zahraniční kolegové mi říkají, že to u nich nikdo neřeší. Politik je vrcholný manažer a má být adekvátně tomu zaplacen. Je to i o nějaké kultuře společnosti. Jsou politici, kteří to dělají s opravdu velkým nasazením a třeba nejsou adekvátně zaplacení. Když srovnám tu náročnost práce s manažerskou pozicí v privátním sektoru, tak ty jsou zaplacené násobně více," pokračoval Jurečka.

Babiš: Je to komedie

Od roku 2015 platí, že politici už si o svých platech nerozhodují sami. Navázali si je na vývoj průměrné mzdy. Pokud roste, přilepší si i ústavní činitelé. "Takhle se to navázalo, dlouhé roky to běželo, pak v době covidu se udělalo rozhodnutí, že se to na dva roky zmrazí, mezitím platy a mzdy v národním hospodářství rostly a za poslední rok a půl nejvíc v historii rostly i důchody, zhruba o 30 procent. Ale dva roky předtím měli politici platy zamrazené," vysvětlil ministr.

[chooze:article;value:504103]

Poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš to považuje za komedii. "Pan Jurečka už jednou v soukromém sektoru byl, ale jako dealer pesticidů neuspěl, a tak šel do politiky, kde má násobně vyšší příjem, aby si vydělal," řekl TN.cz.

"Politici opravdu nízké platy nemají, v porovnání s průměrnou mzdou jsou na tom lépe než poslanci v Německu, Rakousku a většině evropských zemích. Už dávno si měli platy zastropovat, jak jsem opakovaně navrhoval, ale odmítli to. Naše vláda to dokonce ještě před volbami schválila, ale pětikoaliční Senát to shodil. Pokud není vláda ochotná začít u sebe, nemá právo po lidech chtít ani jednu korunu," doplnil Babiš.

[chooze:poll;value:953024e6bbc511daefa457eab52fbf55cdffee44]

​Jurečka připustil, že i platy politiků projdou změnami. "Počítáme, že s balíčkem, který jsme představili, bude představen i balíček úprav platů politiků, státních zástupců a soudců," slíbil.

Podívejte se na celé Napřímo s Marianem Jurečkou o reformách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.