Tahle reforma je odborná ostuda. Ještě všechno bude jinak, tvrdí ekonom

"Je to příliš mnoho témat najednou a ani jedno nevychází z důkladné analýzy," začal ekonom Jaroslav Vostatek, odborník na penze. "My potřebujeme ten důchodový systém rozdělit do dvou pilířů, k tomu došla i poslední důchodová komise. Najednou se po tom slehla země," nechápe ekonom s tím, že třetí pilíř, o kterém se na tiskové konferenci vlády vůbec nemluvilo, s ničím nepomůže a vyhazují se tam peníze.

Podle něj by bylo nejlepší, kdyby všichni brali stejný důchod. "Dospěl jsem k závěru, že bychom měli mít rovný důchod. Ten by měl být 32 procent průměrné celostátní mzdy. Typický názor ODS, bývalého prezidenta Václava Klause, byl takový, že máme mít všichni rovný důchod a ostatní se mají postarat sami ze svého. Závisí to na sociálním modelu, který aplikujete," míní.

[chooze:article;value:503971]

​Vostatek to, co vláda představila jako reformu důchodového systému, za reformu vůbec nepovažuje. Na tuto výtku reagovala bývalá předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová dopředu s tím, že ačkoliv se odborníci neshodují, zda jde o reformu, jedná se podle ní ale o velmi důležité změny.

"Je to momentální stav diskuzí ve vládní koalici. Nepřeceňuji to. Všechno může být jinak a já se o to i pokusím, aby to bylo trochu jinak. Je to odborná ostuda. Není tam rozdělení na dva pilíře, a to by opravdu všechno zjednodušilo," nastínil ekonom.

[chooze:article;value:504069]

​Podle něj jedním z problémů týkajících se důchodů je to, že lidé v Česku příliš dlouho studují. "Máme zbytečně dlouhé studium, o tři roky. Ty tři roky by mohli už lidé pracovat. V deváté třídě si žáci hlavně opakují studium, to je hodně velká divočina," myslí si Vostatek.

Také by se podle něj měla zlepšit podpora rodičů s dětmi. "To je úplně špatná konstrukce. V praxi to vede k tomu, že ti dotyční berou čtyři roky poměrně málo peněz. Dnešní rodičák by se podle mě měl nahradit peněžitou pomocí v mateřství ve výši předchozího výdělku, nejméně však ve výši průměrné mzdy, ale jen po dobu sto týdnů," navrhl ekonom s tím, že by to měl platit stát. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.