Protiofenziva rozpoutá u Rusů paniku, tvrdí Ukrajina. Kreml ponese následky

Náměstek ukrajinského ministra obrany Volodymyr Havrylov v rozhovoru pro deník The Independent záměrně mlžil ohledně toho, kdy Ukrajina plánuje zahájit protiofenzivu. V tom, co se ale stane potom, má Havrylov jasno.

"Zahájíme protiofenzivu. Kdy a kde, na tom teď nezáleží. Až se tak stane, Rusko propadne panice. Uvidíte obrovskou paniku," řekl Havrylov v rozhovoru. Posun k horšímu ale podle něj může přijít ještě dříve, než nastane samotná protiofenziva.

"Nepřekvapilo by mě, kdybychom jednoho dne, možná už tento nebo příští měsíc, viděli něco, co přispěje k okamžitému kolapsu ruské strategie, armády nebo ekonomiky," řekl. Situace v Bachmutu prý totiž ukázala, že ruská válečná mašinérie není tak kvalitní, jak si mnozí před rokem mysleli.

[chooze:article;value:503590]

Stabilitě Ruska navíc nepomáhá ani situace mezi tamními obyvateli. "Stále nechápu, že jejich propaganda ukazuje falešný obraz toho, co se ve skutečnosti děje," uvedl náměstek. "Nemůžete své lidi klamat mnoho let," řekl. "Nemůžete skrýt smrt svého syna, svého manžela nebo svého bratra. Oni (Moskva, pozn. red.) z toho ponesou následky," vysvětlil.

Pro Rusko tak podle Havrylova může válka skončit jedině katastrofou. Tu by mohla způsobit právě protiofenziva. Kdy k ní ale dojde, nakonec neprozradil. Podle odborníků by ale mohla přijít jíž brzy, protože teplejší počasí vytváří i lepší bojové podmínky. "Mohu jen říct, že bych si přál, aby byl rok 2023 rokem vítězství," uzavřel.

V uplynulých dnech Rusko provedlo sérii dalších útoků na Ukrajinu. Podle deníku Kyiv Independent bylo v Kyjevě zraněno nejméně pět lidí. V Oděse pak měly výbuchy zničit humanitární sklad Červeného kříže, v době útoku v něm neměli být zaměstnanci ani dobrovolníci. Zasažen byl i Charkov, Cherson, Záporoží a několik dalších oblastí.

Jaderná bezpečnost v ohrožení. Rusko evakuuje Enerhodar, wagnerovci dostanou munici:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.