Cena olivového oleje je nejvyšší za posledních 26 let. Nejspíš ještě poroste

Cena olejů a tuků začala rapidně růst od začátku války na Ukrajině, která byla důležitým producentem slunečnicového oleje. Teď prudce stoupla také cena toho olivového. "Je to dáno nižší produkcí, kdy místo 1,4 milionu se vyprodukovalo pouze 630 tisíc tun. A to samozřejmě tlačí na růst ceny," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Olivovníky totiž nemají dostatek vláhy a produkce je nižší. "Španělsko sužuje extrémní sucho. To se tam prohlubuje už od minulého léta, kdy nejenom, že nepršelo, ale byly extrémně vysoké teploty," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Cena olivového oleje je tak nejvyšší za posledních 26 let. Štáb televize Nova v obchodech aktuální cenu zkoumal a nejlevnější půllitrovou láhev našel za 160 korun. Levnější byl pouze olivový olej z pokrutin a ten není tak kvalitní. "Opravdu to zdražování přichází od výrobců, kteří mají o třetinu méně oliv, než mívají v běžném roce," doplnil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:502630]

​Zdražování potvrdila i manažerka provozu restaurace Simona Stavjaňová. "Je to pravda. Jsou komodity, které jsou podle mě nejdražší za poslední čtvrtstoletí, takže to zapracováváme do ceny. Musíme být velice dynamičtí i při práci s marží, protože nemůžeme veškeré náklady přenášet na koncového zákazníka," vysvětlila.

Odborníci předpokládají, že u běžných tuků dojde k mírnému snížení ceny. Za sumu, za kterou se prodávaly před válkou na Ukrajině, už ale nebudou. Cena olivového oleje se může v případě nepříznivého počasí na jihu Evropy zvýšit podle analytiků až o dalších 20 procent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.