Lidem přicházejí obří nedoplatky za energie. Podrobný návod, jak postupovat

Neudělal dodavatel chybu? 

Pokud vám s ročním vyúčtováním přijde i nedoplatek, první, co byste měli udělat, je ověřit si, zda váš dodavatel energií neudělal chybu. I to se totiž může stát. Pokud se vám částka nezdá, máte právo vyúčtování reklamovat. 

"Měli jsme případ 80leté paní, která měla nedoplatek kolem 50 tisíc. A když se prověřila celá ta spotřeba, tak ve finále se jí ještě 1 900 vracelo," popsal televizi Nova jeden takový příběh specialista na služby v energetice Jiří Tůma. 

Reklamace

Vyúčtování reklamujte přímo u dodavatele energií, se kterým jste uzavřeli smlouvu. Nemá smysl se obracet na Energetický regulační úřad (ERÚ), protože ten o reklamacích rozhodovat nemůže. Lidem ale radí, jak reklamaci vyřídit.

[chooze:article;value:502942]

​Výrazně doporučuje ji podat písemně, aby byla prokazatelná a bylo jasné, od kdy platí zákonná lhůta, ve které je dodavatel povinný ji vyřídit. V případě nedoplatku tato lhůta činí 15 dní. Pokud ji dodavatel nedodrží, zákazník může požadovat několikatisícovou finanční náhradu.

Pokud se ukáže, že je reklamace oprávněná, do 30. dne od jejího doručení musí dodavatel vypořádat finanční dopady. Reklamace musí obsahovat vaše identifikační údaje, informace o smluvním vztahu (například číslo smlouvy) a důvod. 

Pozor na nezaplacení

Je nutné si však uvědomit, že podání reklamace neznamená, že se vám odkládá povinnost zaplatit nedoplatek. Pokud byste ho totiž v zákonné lhůtě nezaplatili, riskujete neoprávněný odběr a následné odpojení od dodávek. Teprve poté, kdy dodavatel uzná, že reklamace byla oprávněná, máte nárok na to, aby vám peníze vrátil. 

Můžete se samozřejmě pokusit s dodavatelem domluvit, že platbu odložíte až po vyřízení reklamace, nárok na to ale ze zákona nemáte. Záleží to jen na dobré vůli vašeho dodavatele. 

[chooze:article;value:501540]

Co když s vyhodnocením reklamace nesouhlasíte?

Pokud dodavatel reklamaci neuzná, ale vy jste přesvědčeni, že jste v právu, nastává chvíle, kdy se můžete obrátit na ERÚ, případně na právníka, a situaci řešit soudní cestou. Stejně postupujte i v případě, kdy dodavatel nedodrží zákonnou lhůtu pro vyřízení reklamace, ale odmítne vaši žádost o finanční náhradu. "Příslušný k rozhodnutí o úhradě je pouze soud, úřad však může pomoci přinejmenším radou," vysvětluje ERÚ.

Pozor však na to, že žádat o náhradu musíte opět písemně a máte na to pouze 60 dní. 

Domluvte si splátkový kalendář

Pokud je nedoplatek oprávněný, ale vy nemáte finance na jeho zaplacení, v první řadě se obraťte opět na dodavatele. "Určitě nastalou situaci neřešte rychlou (a nebezpečnou) půjčkou," varuje ERÚ. Dodavatel je většinou ochotný vám umožnit splátkový kalendář, kdy mu nedoplatek budete měsíčně splácet po menších částkách. 

[chooze:article;value:501489]

​Společnosti ale tyto případy posuzují individuálně, na splátkový kalendář nemáte automaticky nárok. Většinou zohledňují například to, zda řádně platíte měsíční zálohy. Například PRE má ve svých podmínkách uvedeno, že nedoplatek musí být mimořádně vysoký a zákazník si v uplynulé sezóně nesnižoval zálohy. Počet a výše splátek se opět posuzuje individuálně. 

Pomoc v tíživé finanční situaci

Dodavatelé bývají také ochotní svým zákazníkům podat pomocnou ruku, pokud je trápí finanční situace. Například innogy po vypuknutí energetické krize začalo spolupracovat s Asociací občanských poraden (AOP). "Pracovníci AOP lidem ve finanční tísni pomáhají vyřídit mimořádné dávky sociální pomoci nebo příspěvky na bydlení," vysvětlil redakci TN.cz mluvčí innogy Martin Chalupský. A například ČEZ takto spolupracuje s Poradnou při finanční tísni. 

O příspěvek na bydlení se žádá na úřadu práce, sociální dávka slouží k úhradě nákladů, a to právě včetně energií. Postup při žádosti o dávky sociální pomoci naleznete v tomto článku

Kvůli vysokým nedoplatkům se letos v Česku konaly i protesty (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.