VIDEO: Velké přípravy na korunovaci Karla III. V noci vojáci nacvičovali průvod

[chooze:gallery;value:31468]

​Obyvatelům Londýna se ve středu nad ránem nabídla velmi nevšední podívaná. Centrem metropole v rámci posledních příprav na korunovaci Karla III. králem kráčel průvod stovek vojáků směřujících od Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, informuje portál The Independent.

Jedni šli pěšky, další cestovali na koních. Nechyběl ale ani přepychový zlatý kočár.

Někteří fanoušci královské rodiny čekali dlouhé hodiny na to, aby mohli sváteční průvod spatřit na vlastní oči.

[chooze:article;value:502652]

​Lidé přebíhali z místa na místo, aby si zajistili co možná nejlepší výhled. Mnozí se snažili v průvodu spatřit své příbuzné ve vojenských uniformách.

Ulicemi kráčeli členové armády, námořnictva i letectva. K vidění byli vojáci předstírající, že střílejí ze slavnostních zbraní. Nechyběli ale ani hudebníci s širokou škálou nástrojů od saxofonů a trubek až po lesní rohy a činely. Ti však nehráli všude. S ohledem na noční klid bylo místy možné slyšet pouze bubny.

Průvod se i s kapelou vrátil do Buckinghamského paláce krátce po třetí hodině ranní.

[chooze:article;value:502731]

​Do oficiálního ceremoniálu stále zbývají tři dny a toto byla pouze malá ukázka toho, co se v sobotu bude dít v ulicích. Někteří nadšenci už si v oblasti stihli postavit i své stany. Jedním z nich je i 68letý John Loughrey, který se svěřil, že v blízkosti hlavní trasy kempuje už od 27. dubna.

Zkouška proběhla jen několik hodin poté, co byl před Buckinghamským palácem zatčen muž házející podezřelé nábojnice do areálu paláce. The Guardian uvedl, že policie se nedomnívá, že šlo o teroristický čin, a znalci nyní zkoumají duševní zdraví zadrženého. Předpokládá se, že zatčený muž jednal sám.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.