Umyvadlo ve třídě je přežitek. Resorty chtějí upravit hygienické normy pro školy

Odborníci z resortů školství a zdravotnictví v čele s poslankyní Renátou Zajíčkovou (ODS) dali hlavy dohromady a rozhodli se po více než 30 letech změnit hygienické normy. Komunistické předpisy zřizovatelům škol ztěžují výstavbu moderní třídy a například napojení nového umyvadla je kvůli umístění starých rozvodů problematické. Proto nová vyhláška umístění umyvadla v učebně vyžadovat už nebude.

"K tomu, aby si děti umyly ruce, nebo aby si doplnily lahev vody, stačí umyvadlo na chodbě. Ten požadavek, aby v každé učebně bylo umyvadlo, je neracionální," myslí si Zajíčková.

[chooze:article;value:496759]

Do škol se tedy reportéři TV Nova jeli podívat a ptát. Například v kralupské škole má každá třída jak klasickou, tak interaktivní tabuli. A některé děti si musí mýt ruce několikrát během vyučování. "Pokud paní poslankyně něco podobného navrhuje, ať se přijde do těch škol podívat," vzkázal ředitel ZŠ Revoluční Martin Luksík.

Bez umyvadla v učebně si výuku neumí představit ani na Kladensku. Tuchoměřičtí třeťáčci měli zrovna hodinu výtvarné výchovy, kdyby neměli umyvadlo ve třídě, museli by si chodit mýt ruce až přes chodbu a bez dozoru. "Nebo když se dítěti spustí krev z nosu, tak já se naklonuji? Budu ve třídě a současně na něj dohlížet na záchodě?" ptá se ředitelka ZŠ Tuchoměřice Iva Zavadilová.

Když reportéři TV Nova poslankyni Zajíčkové řekli, že většina oslovených ředitelů s jejím plánem na rušení umyvadel ve třídách nesouhlasí, prohlásila, že to asi nepochopili. "Je to neporozumění, nepochopení těch změn ve prospěch provozu školy," má jasno Zajíčková.

[chooze:article;value:502637]

Změny se dotknou i mateřských škol. Podle nové normy, kterou zpracovává meziresortní expertní skupina, by v opravovaných a nově postavených školkách mělo být méně toalet a pisoárů.

Rodiče s návrhem nesouhlasí

Co si o plánu poslankyně Renaty Zajíčkové na rušení umyvadel ve školních třídách myslí rodiče dětí, se reportéři TV Nova ptali v ulicích několika českých měst. "To si vůbec nedovedu představit. A ještě s hygienou malých dětí to už vůbec nejde dohromady," myslí si jeden z oslovených rodičů.

"Pokud chce někdo dodržovat hygienu, tak by si ty ruce měl umývat. Nevím, co k tomu víc dodat. Prostě umyvadla bych nerušila, spíš bych ještě přidala," dodala další maminka. "Myslím si, že to není dobrý krok. Je to na úkor komfortu těch dětí. Měli najít spíš jiné řešení," uzavřel další dotázaný rodič.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.