Svrab nadále sužuje Česko. Lékaři bojují s největší epidemií za 30 let

S ohnisky vysoce nakažlivého svrabu nyní bojuje například Vysočina. "Evidujeme více než 130 případů, což je už o tři více oproti stejnému období v loňském roce," řekla Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Nejvíce případů nemoci se tam objevilo v ubytovacích, rekreačních ale i školských zařízeních.

Zvýšené počty nemocných zaznamenávají hygienici prakticky po celé republice a ve všech vrstvách populace. Je to i tím, že ne každý nemoc správně rozpozná a nevědomky ji roznáší. "Nejvíce zasažená je mládež mezi 15 až 19 lety," dodala Böhmová.

Zákožce svrabové, která nemoc způsobuje, stačí i chvilkový kontakt. Například během pohlavního styku. Pupínky se pak objevují prakticky po celém těle. V poslední době čím dál častěji i u lidí, kteří dodržují hygienu. "Mluvíme o takzvaném svrabu čistotných, kdy nedochází k tak velkým klinickým projevům," uvedla mluvčí liberecké hygienické stanice Zuzana Balašová.

[chooze:article;value:493758]

Mohou si to tak splést s alergickou reakcí a měsíce nemoc roznášet. Roztoč navíc přežívá na různých předmětech i několik dní, třeba na nábytku nebo oblečení. Při nákaze by každý měl co nejdříve navštívit praktického nebo kožního lékaře. U nás se na svrab používají hlavně speciální masti a krémy. Nově i zahraniční léky v podobě prášků, jejichž užívání je pro nemocné komfortnější.

"V České republice máme v indikaci dostupné léčivé přípravky, jak pro podání ústy, tak pro kožní aplikaci," sdělila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. "Osvědčila se mi klasická sirná vazelína na tři dny, kde mám stoprocentní úspěšnost léčby," řekla kožní lékařka Hana Moosová.

Ochrana před svrabem je jediná. Dbát co nejpečlivěji na hygienu, dezinfekci osobních věcí, časté praní oblečení a vyhnutí se bližšímu kontaktu s potencionálními přenašeči.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.